Hoppa till sidans innehåll
Foto: SIMON HASTEGÅRD

Stafettguld till IFK Umeås damer

31 JAN 2019 22:33
Damernas stafett avslutades med en spurtduell mellan IFK Umeå och Piteå elit. Guldet gick för andra året i rad till de förstnämnda, med Elina Rönnlund, Linn Sömskar och Jonna Sundling.
  • Uppdaterad: 31 JAN 2019 22:33

Ulricehamns IF, med Hanna Falk på förstasträckan tog taktpinnen på förstasträckan i damernas stafett. Hon drog upp ett högt tempo på den 2,5 kilometer långa banan och efter första varvet hade flera lag tvingats släppa.

På andra varvet kom emellertid den jagande klungan, med Piteå elits Mia Eriksson och Åsarna IKs Emma Wikén i täten, ikapp Falk, som ändå växlade över till Johanna Hagström på en andra plats, efter Wikén.

Fem lag åkte tillsammans under första varvet av andrasträckan, men när Lisa Vinsa, Piteå elit, drog upp tempot fick Åsarna IK och Falun-Borlänge problem att hänga med. Även Hagström och Linn Sömskar, IFK Umeå, fick problem att hänga med i de långa uppförsbackarna. Sömskar jobbade sig dock långsamt ikapp Vinsa igen in mot stadion och de båda tjejerna låg länge sida vid sida i de branta uppförsbackarna.

På upploppet gick Sömskar om Vinsa och växlade över till Jonna Sundling, som gick ut en sekund före Charlotte Kalla på sistasträckan. Hagström höll ihop loppet bra trots ett fall i utförslöporna och växlade över som trea, 29 sekunder efter IFK Umeå.

Sundling startade offensivt och höll undan för Kalla, som fick jobba hårt för att komma ikapp IFK Umeå. Därefter låg de båda tillsammans under resten av loppet.

Kalla försökte skaka av sig Sundling de långa uppförsbackarna, men Sundling bet sig fast i ryggen hela vägen upp. In mot upploppet blev det en tuff kamp, som spurtstarka Sundling vann. Hon tog därmed hem det andra raka SM-guldet till IFK Umeå.

Efteråt sa en trött, men nöjd Jonna Sundling så här till SVT:
– Eftersom Charlotte och jag låg så nära varandra tänkte jag gå ut kontrollerat och inte stressa. Jag visste att hon är stark och kommer hänga på. Efter fösta varvet var jag ganska trött och försökte bara hänga med och åka bra skidor och spurta om guldet på upploppet. Tror aldrig jag varit så stum i både armar och ben men jag är glad att jag orkade hålla i ända in i mål.

Även Anna Dyvik, IFK Mora SK, som gick ut som sexa, åkte snabbt och gick upp på tredjeplatsen på första varvet. Dyvik åkte därefter ensam och knep ohotat bronsmedaljen, 1.50 efter de övriga två.

 

Resultat stafett damer

Skribent: Katarina Medveczky
Epost: Adressen Gömd

SMART ENERGY PARTNER

PRESENTING PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Märkesjakten
150504-Puff-Skideoteket-215-135
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info