Hoppa till sidans innehåll

SVT storsatsar på Gällivarepremiären

13 SEP 2019 14:46
Sveriges Television storsatsar och direktsänder alla tre tävlingsdagar från tävlingspremiären i Gällivare den 22–24 november.
  • Skapad: 13 SEP 2019 14:46

Gällivarepremiären blir en riktig rivstart för tävlingssäsongen 2019-2020, med tävlingar i dagarna tre på de krävande världscupbanorna på Hellnerstadion. 

– Tävlingarna blir startskottet för en spännande längdsäsong med Tour de Ski och den nya skandinaviska touren, Tour 2020, som höjdpunkter, så vi är jätteglada att vi kan vara med redan från fredagens tävlingar den här gången, säger SVT Sports projektchef Max Bursell.

Även arrangören tar med stor glädje emot beskedet om att samtliga tre tävlingsdagar kommer att tv-sändas.
– Det är fantastiskt kul för oss, för åkarna, alla sponsorer och den stora skidälskande tv-publiken att Sveriges Television är med från första stavtaget den här säsongen, säger Stefan Nieminen, verksamhetschef för SportEvent Gällivare Lapland, som arrangerar den officiella svenska skidpremiären.

Gällivare har lång tradition som arrangör av stora internationella och nationella säsongpremiärer. Sedan 2017 är Hellnerstadion stående premiärarena för den officiella svenska säsongspremiären tillsammans med Bruksvallarna.

30.000 kubikmeter snö har lagts på lager för att garantera fina spår när Frida Karlsson, Ebba Andersson, Charlotte Kalla och de andra stjärnorna inleder tävlingssäsongen.

Premiärhelgen inleds på fredagen med tävlingar i fri stil, damerna tävlar över 5 kilometer och herrarna kör dubbla distansen. Tävlingarna sänds i SVT1 och på plats i Gällivare finns de folkkära kommentatorerna Jacob Hård och Anders Blomquist. Det är första gången som SVT sänder skidpremiären i sin helhet.

På lördagen väntar klassiska lopp där damerna kör 10 kilometer och herrarna 15 och då är det också säsongspremiär för den populära Vinterstudion. Gällivarehelgen avslutas sedan med sprinttävlingar i klassisk stil på söndagen.

Sprintbanan på Hellnerstadion kommer att tuffas till med en rejäl A-backe till säsongspremiären.

– Banan blir något kortare än den vi hade vid Gällivarepremiären 2017, istället höjer vi en av backarna rejält för att försöka få till en bana som det inte går att vinna på med blanka skidor, säger tävlingsledaren Leif Johansson, som hoppas på stort internationellt deltagande då många landslag befinner sig i trakterna för finslipning av formen inför världscuppremiären i finska Ruka helgen efter.

Skribent: Katarina Medveczky
Epost: Adressen Gömd

SMART ENERGY PARTNER

PRESENTING PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Märkesjakten
150504-Puff-Skideoteket-215-135
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info