Hoppa till sidans innehåll

Tillgänglighet och konstnö satte fart på Aneby

14 FEB 2019 14:25
– Här i Aneby är det riktigt härligt tryck på skidsidan! Förutom massor av ungdomar på våra träningar, har vi en nybörjargrupp för vuxna och den 2 mars kör vi Bordsjö 6-timmars, berättar Ola Gustafsson i SOK Aneby.
  • Skapad: 14 FEB 2019 14:25

Tillsammans med en snökanon blev nya klubbstugan nyckeln till ett blomstrande skidliv i samhället på det småländska höglandet. Klubben har gått från 200 till 550 medlemmar på bara några år.
– Vår gamla klubbstuga låg långt ute i skogen, den här ligger precis i utkanten av samhället och alla har nära hit. Det har lett till att många nya har börjat åka, både barn och vuxna.

Tanken på en nybörjarkurs för vuxna hade grott i klubben ett tag.
– Det var Svenska Skidförbundets initiativ Skidor Hela Livet som kickade igång oss. Det blev den avgörande knuffen och vi drog igång för någon månad sedan, säger Ola. 

På söndagarna är det tipspromenad och fika vid klubbstugan, då samlas också vuxengruppen.
– Det är föräldrar och andra som också vill lära sig åka skidor. Vi började verkligen från början, med att gå igenom hur man tar på stavarna. Sedan jobbar vi oss igenom de olika växlarna i klassisk teknik och har också tränat på att åka upp- och nedför backar. Vi har till och med övat på att ta sig upp snabbt när man ramlar i spåret.

Fokus ligger just på att träna tekniken, inte konditionen. 
– Vi ser det som att här lär man sig åka skidor, för att sedan kunna träna skidor och få ut något av det. Det blir ju så mycket roligare när tekniken fungerar, säger Ola.

– Det är många år sedan jag åkte skidor. Men jag har alltid tyckt det är roligt, och när jag fick höra om den här skidskolan för vuxna kände jag att jag måste haka på. Man behöver lite utveckling för att kunna åka ordentligt och det är ju toppen att SOK ställer upp med den här ideella verksamheten, sade en av deltagarna Mona Karlsson till Smålands-Tidningen när de gjorde ett reportage tidigare i vinter.

Åka skidor i sex timmar
För att göra något särskilt av allt skidintresse som blommar upp runt Vasaloppet, har SOK Aneby skapat Bordsjö 6-timmars. Den 2 mars, dagen innan Vasaloppet, åker ett lag på valfritt antal personer skidor hela tiden i sex timmar. 

– Tävlingsinslaget är inte framträdande, det handlar om att hålla laget igång och åkarna turas om i spåret. Vi hoppas på en fin vinterdag och på att skolklasser, företag, kompisgäng och alla andra blandningar av folk och lag kommer och hjälper till att skapa en härlig skidfest! Wok i en stor muurikka, grillar och våffelservering säkrar upp att åkare och publik håller sig mätta och glada. Vi visar damernas 30 km i VM på storbild i klubbstugan.

Titelsponsorn Bordsjö Skogar är partner till tävlingen och till skidspåren. 
– De är väldigt engagerade och stolta över anläggningen här, berättar Ola. 

Läs mer om Bordsjö 6-timmars 

Bilden: Inga-Lill Andersson (t v), Helena Sundell, Ellinor Tryggvesson och Evelina Klasson är några av deltagarna i nybörjarkursen för vuxna. Foto: Ola Gustafsson

 

 

Skribent: Elisabeth Hansson
Epost: Adressen Gömd

SMART ENERGY PARTNER

PRESENTING PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Märkesjakten
150504-Puff-Skideoteket-215-135
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info