Hoppa till sidans innehåll
0.9.143

Vårskidåkning när den är som bäst

28 MAR 2019 18:00
Soliga dagar och kalla klara nätter ger förutsättningar för fantastisk vårskidåkning - passa på att njut i skidspåret och lapa sol och vårvärme samtidigt!
  • Skapad: 28 MAR 2019 18:00

Nu har de flesta anläggningar i södra Sverige fått se våren ta överhand även över den motståndskraftiga konstsnön. Än finns det dock ett fåtal anläggningar som fortfarande erbjuder fina skidspår som ringlar sig fram i landskapet likt en vit orm i vårsolen, som i Hagatorpet i Tranemo, Granåsen i Bålsta och Rocklunda i Västerås. Norr om Dalälven är antalet öppna längdskidspår fortfarande frekventa med viss natursnö omkring. Och ännu längre upp i landet där det finns gott om natursnö ger dagsmeja med efterföljande kalla klara nätter en härlig skare som gör det möjligt att åka överallt i skog och på fält – vårskidåkning när den är som bäst!

Denna vintern har tydligt visat på konstsnöns betydelse för möjlighet till kontinuerlig längdskidåkning. I södra Sverige har konstsnöanläggningar haft omkring 100 sammanhängande skiddagar, några anläggningar färre och några fler, medan skidspårsrapporterna med bra spår från natursnöspåren i samma område är begränsade till två veckor i slutet av januari till början av februari (referens skidspår.se). I norra Sverige där snön ofta faller tidigt dröjde det denna säsong en bit in i december innan natursnöspåren började rapporteras. 

För att uppnå visionen Alla på snö och Skidor hela livet är det viktigt med kontinuitet i skidåkningen – att veta att det är möjligt att åka skidor hela vintern år efter år. Därför är konstsnöanläggningar nödvändiga i hela landet, från söder till norr. 

Vill du få stöd i anläggningsfrågor, kontakta Jonas Braam, anläggningskonsulent. This is a mailto link, telefon 0733-22 32 22

Skribent: Jonas Braam
Epost: This is a mailto link

HUVUDSPONSOR

PRESENTING PARTNER

LAGPARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Märkesjakten
150504-Puff-Skideoteket-215-135
Puff_BättreSkidteknik_215
SAS_boka-vinst
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info