Hoppa till sidans innehåll
Foto: NILS JAKOBSSON

Vill du bidra till utvecklingen av svensk längdskidåkning?

29 MAR 2019 09:53
Inom svensk längdskidåkning har det under lång tid funnits en ideell organisation med arbetsgrupper, som stödjer de tjänstemän som finns på kansliet i Falun. Grupperna är en viktig kugge i den demokratiska organisation som SSF utgör.
  • Uppdaterad: 29 MAR 2019 15:53

Medlemmarna i arbetsgrupperna väljs på fyra år och under våren 2019 står ett antal positioner på om- eller nyval.

Är du eller någon du känner intresserad av ett uppdrag i en arbetsgrupp?

Arbetsgruppernas viktigaste funktion är att arbeta med att förverkliga den strategiska plan som längdskid-Sverige tagit fram och som längdrådet har fastställt. Det innebär att organisationen av våra arbetsgrupper ska utgå och formas utifrån de målsättningar som står skrivet i vår strategiska plan. Arbetsgrupperna arbetar ofta detaljerat, men det är av yttersta vikt att de har ett strategiskt arbetssätt och att varje sak som sker ska ske utifrån den strategiska planen.

Varje grupp innehåller 5–7 medlemmar, utöver ansvarig tjänsteman. Grupperna har mellan 5–10 möten per år, varav minst ett är fysiskt. Utöver detta så sker enskilt arbete utifrån det uppdrag man får i gruppen.

Barn & Ungdomsgruppen
Arbetsgruppen främsta uppgifter är att verka för att barn och ungdomsskidåkning utvecklas i en positiv riktning utifrån tagna målsättningar i den strategiska planen. 

Arbetsgruppens medlemmar ska ha en variation av erfarenheter och kompetens. Det är viktigt att arbetsgruppens medlemmar är aktiv inom barn och ungdomsidrott på olika sätt, t.ex som TD på barn och ungdomstävlingar eller är verksam barn och ungdomsledare inom förening eller distrikt.

Gruppen söker nu 1 person som är aktiv som ledare för 13-16 åringar inom klubb eller distrikt.

Ledare/utbildning
Arbetsgruppen för ledare jobbar främst med att utveckla och planera för ledare/tränarutbildningar för verksamma ledare från barn till junior och seniornivå, men gruppen har också ett ansvar att strategiskt bevaka frågor om ledarskapet i stort. Gruppen ska också arbeta med att säkerställa att vi har duktiga och kompetenta utbildare på våra utbildningar.  Medlemmar i gruppen arbetar aktivt som utbildare inom SSF längd och är intresserad att ta in nya influenser för att utveckla våra ledare och tränarutbildningar.

Gruppen söker nu tre personer för om eller nyval.

Dessa personer bör ha erfarenhet och kunskap för att planera, genomföra, utvärdera samt utveckla Svenska Skidförbundets ledare- och tränarutbildningar.  

Man bör ha kunskap om vår utbildningstrappa samt enskilda utbildningssteg som barnledarutbildningar, ungdomstränarutbildningar, junior och seniortränarutbildningar samt kategorin Skidor hela livet.

Man bör var insatt i svensk längdskidåknings utvecklingstrappa, ledarskap, träningslära och teknik.

Tävlingsprogramgruppen
Till tävlingsprogramgruppen behövs en ny medlem.

Arbetsgruppens viktigaste uppgifter är att arbeta med underlag för beslut av SM, cup-arrangörer samt arrangörer för ICA och Folksam cup med hjälp av Barn & ungdomsgruppen. Gruppen arbetar även långsiktigt för att få fler arrangörer att ansöka om tävlingar.

Vi söker någon med erfarenhet från att arrangera större och mindre tävlingar, erfarenhet från TD arbete – alternativt juryarbete, ett brett kontaktnät med skidsverige för att kunna fånga upp trender och önskemål kring tävlingsformer eller erfarenhet från barn och ungdomsarbete. 

Rullskidgruppen
Till arbetsgruppen för rullskidor behövs en ny medlem.

Arbetsgruppen har ett helhetsansvar över verksamheten av rullskidor i Sverige. Det innefattar att arbeta med tävlingsprogram, regelfrågor, seedningslopp och frågor kring utveckling av material och säkerhet, samt internationella frågor inom FIS. Arbetsgruppen är kopplad till övriga arbetsgrupper för att involveras i varje del av SSF:s verksamhet.

Vi söker en person med erfarenhet från arbete inom elit och landslagsverksamhet, kunskaper inom regelverk för rullskidor, erfarenhet från arrangemang, kunskap och intresse för anläggningsfrågor och säkerhetsfrågor, erfarenhet och intresse för breddfrågor eller erfarenhet från barn och ungdomsarbete. För att stärka längd- och rullskidsskidåkningen året om och i hela landet så ser vi gärna ansökningar från Svealand och Norrland.

Anläggning och homologisering
Till anläggnings- och homologiseringsgruppen söks en eller två personer som brinner för att öka tillgängligheten till snöglädje på längden och säker rullskidåkning genom fler och bättre konstsnöanläggningar och asfaltsslingor.

Gruppen ger tillsammans med anläggningskonsulenten stöd till klubbar och kommuner i anläggningsfrågor. Där ingår att se helheten för anläggningen ur ett hållbarhetsperspektiv, både vad gäller infrastruktur, drift och kringfaciliteter, men också utformning av spårslingor och aktivitetsytor så att alla målgruppers behov uppfylls, allt från barn och ungdom till motionär och elit.

Då gruppen besöker befintliga och potentiellt nya anläggningar är det viktigt att gruppen har en geografisk spridning över hela landet och vi ser därför gärna ansökningar från sydvästra Sverige och Norrland där gruppen idag ej har bra täckning. Vi ser gärna kvinnliga sökanden. Meriterande egenskaper är erfarenhet och kunskaper om anläggning och snötillverkning, erfarenheter från barn- och ungdomsverksamhet samt intresse att jobba med opinionsbildning och att på ett bra sätt presentera och argumentera för anläggningars intresse i olika sammanhang.    

 

Är du eller någon du känner intresserad av dessa uppdrag?
Skicka då ett mejl till This is a mailto link senast 15 maj.

Berätta kort om dig och själv och ditt arbete inom svensk längdåkning.

Skribent: SSF
Epost: Adressen Gömd

HUVUDSPONSOR

PRESENTING PARTNER

LAGPARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Märkesjakten
150504-Puff-Skideoteket-215-135
Puff_BättreSkidteknik_215
SAS_boka-vinst
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info