Hoppa till sidans innehåll
Foto: MATHIAS BERGELD

Historisk seger av Frida Karlsson

07 MAR 2020 23:00
Frida Karlsson – vinnare i Holmenkollen, första icke norska att vinna ett distanslopp i vinter och första svenska någonsin att vinna världscupens anrika tremil i Holmenkollen. Ebba Andersson trea och Charlotte Kalla fyra. En fantastisk svensk dag!
  • Skapad: 07 MAR 2020 23:00

De första två tredjedelarna av damernas tremil i Holmenkollen såg ut att bli ännu ett lopp där en överlägsen Therese Johaug defilerade i mål. Frida Karlsson föll i en nerförsbacke och fick ligga på för att komma ikapp den jagande klungan, där Ebba Andersson och Charlotte Kalla åkte starkt.

Svenskorna bytte skidor efter tre varv, vilket även finska Krista Pärmäkoski gjorde. Övriga i klungan åkte vidare och än en gång fick Frida jaga för att komma ikapp, men den här gången tillsammans med Ebba, Charlotte och Krista. De fyra åkarna kom snabbt ikapp klungan.

Men svenskorna nöjde sig inte med att komma ikapp, Frida Karlsson och Ebba Andersson bröt sig loss ur klungan och fick en lucka. Genom ett fint samarbete fick de avståndet bakåt att växa.
– Ebba ropade till mig att vi fått lucka. Jag blev förvånad och fick en massa energi. Sedan började ledarna ge tider framåt och ropade att vi tog in på Johaug. Då blev det fullt fokus framåt, berättade en väldigt glad Frida efter loppet.

En stund senare bröt sig även Charlotte Kalla ur den jagande klungan.

Resten av loppet blev en rysare där svenskorna närmade sig norskan mer och mer. Frida drog ifrån även Ebba på slutet och sekund för sekund knappade hon in på Johaug. I den sista uppförsbacken innan stadion var hon ikapp och på upploppet åkte hon om Therese Johaug och var först över mållinjen.
– Jag kände mig så stark på slutet och det enda jag tänkte var att jag skulle gå hela vägen. Ebba och jag pratade mycket i spåret och det här var verkligen en lagseger. Det är så kul, berättade Frida Karlsson.

Charlotte närmade sig Ebba, men kom aldrig ikapp. Hon gjorde sitt bästa lopp för säsongen när hon gick i mål som klar fyra. Ebba tog därmed hem ytterligare en pallplats genom sin tredjeplats.

Inte nog med att Frida Karlsson tog sin första pallplats och seger i världscupen. Dagens prestation ledde till att en svenska vann den anrika tremilen i Holmenkollen för första gången i världscupens historia. Hon är dessutom den första icke norska som vinner ett distanslopp sedan Stina Nilsson vann 10 kilometersloppet i Quebec i mars för ett år sedan.

Även Maria Nordström tog världscuppoäng genom sin 26:e plats och sitt bästa världscupresultat för säsongen.

Lisa Vinsa blev 36:a och Rebecca Öhrn 39:a.

 

Resultat 30 km damer, Holmenkollen

Skribent: Katarina Medveczky
E-post: Adressen Gömd

MAIN PARTNER

PREMIUM PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info