Hoppa till sidans innehåll
Foto: NILS JAKOBSSON

Ny utbildningsstruktur klar

05 JUN 2020 16:29
Under 2017 tog Svenska skidförbundets längdråd beslutet att göra en översyn av utbildningsstrukturen för tränare. Nu presenterar vi slutresultatet.
  • Uppdaterad: 05 JUN 2020 16:29

Tränare och ledare är oerhört viktiga kugghjul inom svensk längdskidåkning. Som ledare skapar man förutsättningar för barn, unga och vuxna att utvecklas och utmanas inom idrotten samtidigt som man själv utvecklas som människa. 

För att kunna utvecklas och kunna bidra till att svensk längdskidåkning fortsatt ska vara en ledande aktör, är det otroligt viktigt med tillgång till bra utbildning. 

Målsättningen med revideringen av strukturen var att göra utbildningarna mer anpassade till utvecklingsmodellen Blågula vägen, samt att göra utbildningsutbudet mer tillgängligt och flexibelt. Målet var att få fler utbildade tränare och säkerställa en grundläggande kunskapsnivå.

Figuren illustrerar den nya utbildningsstrukturen.

I grunden finns den webbaserade Introduktionsutbildningen för längdskidor. Utbildningen är kostnadsfri och passar tränare på alla nivåer och åldrar. En webbaserad kurs som omfattar cirka 3 timmar. Den blir tillgänglig senast 1 oktober 2020 och är ett grundkrav inför fortsatt utbildning.

SISU Idrottsutbildarnas Grundutbildning för tränare  ger sedan en god grund att stå på i din fortsatta tränarroll. Utbildningen är idrottsövergripande och passar tränare för alla åldrar. Utbildningen utgör från hösten 2020 obligatoriskt steg för tränare för målgruppen 9 år och äldre.

Ytterligare förändringar:

  • Skidförbundets tidigare Barnledarutbildning ersätts av två delvis nya utbildningar. En för de som vill leda barn upp till ca. 9 år och en som täcker åldrarna 9–12 år.
  • Tidigare Inspirationsträffar ersätts med Fortbildningsträffar (utifrån olika teman), för att på så vis bli en tydligare del av utbildningsutbudet.
  • Tränarutbildningarna för ungdomstränare samt junior- och senior är i stort oförändrade gentemot tidigare versioner, med fortsatt varierat lärande genom en blandning av fysiska träffar och webbaserade egenstudier.

Det nya utbildningsutbudet sjösätts successivt under hösten 2020. Ledare som tidigare genomfört Skidförbundets barnledarutbildning kommer kunna tillgodoräkna sig den mot Grundutbildning för tränare genom SISU.

LÄS MER
Komplett information om den nya utbildningsstrukturen (PDF)
Läs mer om respektive utbildning 
Vanliga frågor och svar kring våra utbildningar.
Utbildningskalendern för 2020/21 (uppdateras löpande). 

Har er förening/distrikt behov av utbildning ?
Kontakta ert distrikts utbildningsansvarige eller närmaste längdkonsulent.

Kontaktuppgifter

Skribent: Anna Norman
E-post: Adressen Gömd

MAIN PARTNER

PREMIUM PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info