Hoppa till sidans innehåll

Dags att rapportera in för alla med tillverkad snö

07 MAJ 2020 08:30
Ökad tillgänglighet till snö är förutsättningen för fler på längdskidor. Nu inför Svenska Skidförbundet en årsrapportering för befintliga anläggningar med tillverkad snö i syfte att lyfta dessa än högre och få fler nya anläggningar med säkrad snö.
  • Skapad: 07 MAJ 2020 08:30

Förra säsongen gjordes en pilot bland ett 15-tal anläggningar på en inrapportering av snötillverkning, skiddagar, besökare och anläggningens drift och infrastruktur. Nu, och varje vår framöver,  ska alla anläggningar som har tillverkad snö rapportera in den gångna säsongens data, allt för att vi tillsammans ska kunna öka kunskapen och lyfta våra anläggningar och snösäkerheten ännu högre.

Den information som samlas in sammanställs sen i en publik årsrapport där anläggningsdata visas i olika grupperingar.  Till exempel som typisk anläggning i storstad, tätortsnära eller glesbyggd. Eller energiförbrukning per producerad kubikmeter snö för en ny anläggning jämfört med en anläggning som inte moderniserats på länge. Eller antalet anläggningar som producerar snö med grön el och kör pistmaskin med biodrivmedel som HVO. Och så vidare. Ekonomisk data för varje enskilld anläggning kommer ej redovisas i rapporten utan hålls konfidentiell för alla anläggningar som så önskar.

Genom datan i årsrapporten fås många vinster - för den egna anläggningen som kan jämföra sig med andra, för den nya anläggningen som får ett bättre kunskapsunderlag och för Svenska Skidförbundet som får en bättre statistik och nya mätetal över hur längdskidsverige mår.

Intresset för längdskidåkning är stort, men det finns ingen bra bild över hur många som faktiskt åker skidor. Med ökad tillgänglighet och ökad snösäkerhet kommer sannolikt antalet skidåkare öka, från barn till 60+, och med en kontinuerlig uppföljning kommer dessa trender kunna fångas. 

Även trender i konstsnöutrustning och drift kommer på sikt fås, där delad information leder till spridning av smarta lösningar, energisnåla alternativ och en hållbar skidanläggning både för miljö, driftsäkerhet och ekonomi. 

Den första säsongen som rapporteras in har ett mer omfattande frågebatteri för att fånga upp anläggningens historik, varefter den sen återkommande årsrapporteringen endast blir på den senaste säsongen och eventuella uppgraderingar eller förändringar som har gjorts sen senaste rapporteringen. I de flesta fall kommer både anläggningens praktiska driftansvarig samt kassör behövas för att kunna svara på alla frågor.

Eftersom vinterns säsong varit mycket speciell finns det möjlighet att först rapportera in förra vintersäsongen, för att få en mer normalbild av anläggningens kapacitet, skiddagar och besökarantal. Och därefter rapportera in årets säsong i den kortare säsongsuppföljningen. Det vill säga att denna första gång rapportera in de två senaste säsongerna.

Det finns idag drygt 130 anläggningar som har möjlighet att säkerställa snö med egen snötillverkning. Dessa kommer under de närmsta veckorna att få länken till inrapporteringsformuläret.

Vi tar tacksamt emot just din anläggnings huvudkontakt/er för snabbare och smidigare hantering detta första år. Mejla kontaktuppgifter till anläggningskonsulent Jonas Braam.

Har du frågor om inrapporteringen och årsrapporten eller andra anläggningsfrågor längd- och rullskidor, kontakta anläggningskonsulent Jonas Braam på telefon 0733-223222 eller mejl This is a mailto link

Skribent: Jonas Braam
E-post: This is a mailto link

MAIN PARTNER

PREMIUM PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info