Hoppa till sidans innehåll
Foto: Ulrika Sterner/SSF Folksam cup i Torsby 2019

Distrikten välkomnar Valla lika ännu en säsong

02 NOV 2020 16:12
Satsningen Valla lika, där deltagarna erbjuds gemensam vallaservice, har blivit en stor succé. Nu genomförs satsningen för tredje säsongen under ungdomscuperna i längdåkning.
  • Skapad: 02 NOV 2020 16:12

Det primära målet med Valla lika är att ungdomar ska kunna tävla på samma villkor, men minst lika viktig är miljöaspekten och målsättningen att få så många som möjligt att fortsätta att åka skidor så länge som möjligt. Jenny Limby, ansvarig för barn och ungdomsverksamheten på Svenska Skidförbundet berättar;

– Genom Valla lika har vi på Svenska Skidförbundet börjat samarbeta med distrikten utifrån vår utvecklingsmodell Blågula vägen. Det har lett till en hållbarare idrott, där alla ungdomar får samma förutsättningar. Vi minskar förbrukningen av produkter och sprider även kunskap till varandra.

Hållbarhetsfonden är ett initiativ från Vattenfall och SSF. Genom att samla in och sälja överblivna landslagskläder till Vattenfalls personal och auktionera ut signerade tävlingsdräkter har hållbarhetsfonden på två säsonger genererat snart en halv miljon kronor. Pengar som återinvesteras i bland annat ungdomsverksamheten.

– Att kunna vara med och bidra till ett jämlikare tävlingsformat, en hållbarare arbetsmiljö för vallarna och även minska det avtryck som idrotten gör på miljön känns otroligt värdefullt, säger Åsa Rolke, sponsringsansvarig på Vattenfall.

Även vallaleverantörer spelar en viktigt roll i utvecklingen. Finska Vauhti har varit med från start och stöttat distrikten med vallor till Folksam Cup. Swix gör nu sin andra säsong i Volkswagen ungdomscup. Svenska Skidförbundet har förberett för en komplett fluorfri vallaverksamhet trots att fluorförbudet inte börjar gälla förrän till nästa säsong.

– Utan stöd från vallaleverantörerna skulle detta inte vara genomförbart. Det är viktigt att vi alla arbetar mot samma mål och skapar förutsättningar för barn och ungdomar att delta. Föräldrar och lagledare som arbetar i vallaboden får en lättare börda att bära och upplevelsen för åkarna blir likvärdig oavsett erfarenheter och bakgrund. Satsningen på Valla lika skapar även förutsättningar för erfarenhets- och kunskapsutbyte mellan distrikten, avslutar Jenny Limby.

Det var säsongen 2018/2019 som gemensam vallning testades för första gången under ungdomscuper. Gensvaret från distrikten var mycket positivt, vilket skapade förutsättningar för en fortsättning. Under följande säsongen ökade stödet från distrikten ytterligare. Och nu är de flesta helt eniga, 95 % av distrikten ger fortsatt stöd för ytterligare en säsong med Valla lika på ungdomscuperna.

LÄS MER

Valla lika Volkswagen cup

Valla lika Folksam cup

Skribent: Ulrika Sterner

MAIN PARTNER

PREMIUM PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info