Hoppa till sidans innehåll

Ebba på pallen igen

09 FEB 2020 18:03
Det blev ytterligare en svensk pallplats i Falun när andra dagens tävlingar avgjordes med 15 kilometer för herrarna och 10 kilometer för damerna. Ebba Andersson blev tvåa efter ett mycket spännande lopp.
  • Skapad: 09 FEB 2020 18:03

– Det var ett tufft lopp, precis som det brukar vara, men jag kände mig pigg redan från start och kunde gå med i tät där framme. Det var kul att kroppen svarade så bra och att jag hade så bra skidor som jag hade. Det var en bra dag på Lugne, sa en glad och nöjd Ebba Andersson.

Den varma vintern och bristen på snö ledde till att långloppen över 30 och 15 kilometer i fri stil på nationalarenan Lugnet i Falun kortades ner till 15 respektive 10 kilometer och ändrades från individuell start till masstart. Killarna körde sex varv och tjejerna fyra på banan den 2,5 kilometer långa banan.

Halfvarsson bäste svensk
Killarna var först ut på förmiddagen. Många var oroliga över att det skulle bli för trångt i spåren med masskraschar som följd under herrarnas lopp med 81 startande herrar, men tempot drogs upp rejält redan från start och fältet drogs snabbt ut. Det var framförallt de båda norrmännen Hans Christer Holund och Simen Hegestad Krüger som turades om att vara farthållare.

På sista varvet gick ryssen Alexander Bolshunov upp i tät och fick en lucka till Holund och Krüger. Med sig fick ledaren av den totala världscupen en annan norrman – Sjur Röthe. De båda åkte in på upploppet tillsammans, men ryssen var starkast i spurten och tog hem segern.

Bakom dem lyckades Bolshunovs landsman Ivan Yakimushkin ta sig fram i fältet hela vägen till en tredjeplats.

Calle Halfvarsson gjorde en stark inledning. Han åkte med tätklungan i fem kilometer och låg på en femteplats. På tredje varvet kom mjölksyran och Calle tvingades dra ner på tempot för att inte gå på för hårt. Efter 6,7 kilometer låg han på en 19:e plats, en halvminut efter ledande Bolshunov.

Efter några kilometer hade Calle hittat nya krafter och åkte jämnt med tätklungan igen, även om det där lilla sista saknades för att ta sig tillbaka till täten. Han klättrade ändå i resultatlistan och slutade på plats 13, vilket var bäst av svenskarna.

Johan Häggström blev 23:a och näst bäste svensk före Viktor Thorn på en 26:e plats, Karl-Johan Westberg 27:a och Marcus Ruus 28:a. Fem svenska herrar tog därmed världscuppoäng.

Övriga svenska placeringar: Gustav Eriksson, 31, Filip Danielsson 32, Viktor Brännmark 37, Björn Sandström, 38, Martin Bergström 44, Axel Ekström 46, Fredrik Andersson 48, Oskar Svensson 51, Simon Andersson 53 och Fredrik Jonsson 62.

Spännande damtävling
I tjejernas lopp, sent på eftermiddagen, visade Ebba Andersson och norskorna Therese Johaug och Heidi Weng genast att de ville ha med tätstriden att göra. Loppet artade sig till en mycket spännande tävling mellan norska och svenska åkare.

På sista varvet körde Johaug för fullt och Weng tvingades släppa. Andersson, däremot, fortsatte bita tag i norskan.
– Jag kunde åka kontrollerat i rygg på Johaug. På vissa partier tänkte jag att här ska jag inte vara först, men på andra tog jag chansen att gå upp i tät bara för att visa att jag inte är här bara för att delta, utan jag vill faktiskt vara med och utmana jag också. men sedan räckte jag inte riktigt till på slutet och då får man bara nöja sig med att vara nummer två idag, berättade Ebba Andersson efter loppet.

Ja, i den näst sista backen hittade Johaug extra krafter och lyckades skapa en lucka till Andersson, som fick se sig själv slagen med sex sekunder. Sjutton sekunder senare åkte Weng över mållinjen som trea.

Frida Karlsson gjorde en fantastisk comeback efter en längre tid utan tävlingar på grund av överbelastning. Bakom tättrion jagade hon och Astrid Uhrenholdt Jacobsen, men de fick aldrig kontakt med åkarna längre fram. Mot slutet tappade Frida några placeringar och åkte i mål som nia.

Bakom Frida blev Jonna Sundling tredje bästa svenska på en elfteplats. Charlotte Kalla blev nummer 15, Emma Ribom 16, Moa Olsson 22:a och Maja Dahlqvist 25:a.

Strax utanför att ta världscuppoäng kom Linn Sömskar, 31:a och därefter blev Moa Lundgren 34:a, Moa Molander Kristiansen 41:a, Anna Dyvik 48:a, Lisa Vinsa 51:a, Evelina Settlin 52:a, Maria Nordström 53:a och Johanna Hagström 58:a.

 

Resultat 15 km F, herrar
Resultat 10 km F, damer

Skribent: Katarina Medveczky
E-post: Adressen Gömd

MAIN PARTNER

PREMIUM PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info