Hoppa till sidans innehåll
Foto: Bildbyrån Ebba knep tredjeplatsen för andra dagen i rad, när minitouren avslutades i Ruka med jaktstart i fristil.

Fantastisk premiär fick ett snöpligt slut

29 NOV 2020 14:21
Det blev en fantastisk världscuppremiär ur ett svenskt perspektiv även om helgen fick ett lite snöpligt slut i den avslutande jaktstarten i minitouren. Men sex pallplatser på tre tävlingsdagar får helt klart sammanfattas som väl godkänt.
  • Uppdaterad: 29 NOV 2020 14:21

Fredagens sprint var något utöver det vanliga när det blev en svensk trippel och lördagens distanslopp blev också en triumf där både Frida och Ebba placerade sig på pallen, som tvåa och trea. På herrsidan imponerade William Poromaa som gjorde karriärens femte världscup någonsin och placerade sig så bra som 15e man, och visade vilka ordentliga kliv han tagit till denna säsong.

Till söndagens jaktstart hade Frida skapat sig det bästa läget och gick ut som tvåa, bara 16 sekunder bakom Therese Johaug. Bra läge hade också Maja Dahlqvist, Linn Svahn och Ebba som gick ut som femma, sexa och sjua. De fyra svenskorna blev ganska snabbt en grupp som jagade Johaug, tillsammans med två ryskor. Men Johaug kunde ingen rå på och det blev ett avvaktande tempo i klungan där bakom. På sista varvet var gruppen fortfarande samlad men bara kilometer innan mål försvann Maja och Linn från gruppen. I en utförsbacke krokade svenskorna ihop. Ebba och Frida lyckades hålla sig på benen medan Maja och Linn föll och var därmed borträknade.

Istället blev det Frida och Ebba som fick chansen att göra upp om pallplatserna och det var Ebba som var starkast på slutet och lyckades spurta in som trea, före den förra klubbkompisen.

Trots en fantastisk laginsats var det många besvikna efter helgens avslutning. Mest besvikna var så klart Linn Svahn och Maja Dahlqvist, medan Ebba var desto mer nöjd då hon lyckades ta helgens andra tredjeplats.
– Det var ju trist att det blev som det blev i sista utförskörningen, sa Ebba till SVT.

– Men det var en stabil och bra premiärhelg och jag hoppas kunna spetsa till formen ytterligare.

De svenska herrarna hade inget med toppstriden att göra men William Poromaa fortsätter att imponera och åkte in som 17e man, som därmed också blev hans slutplacering i minitouren. Johan Häggström tappade tre placeringar i totalen men gjorde ett klart godkänt lopp och tog sig in på poängplats även idag, som 26a.

Totalställning damer

1a. Therese Johaug
2a. Tatiana Sorina
3a. Ebba Andersson

4a. Frida Karlsson
5a. Rosie Brennan
6a. Helene Marie Fossesholm
7a. Linn Svahn
8a. Maja Dahlqvist

11. Emma Ribom
12a. Jonna Sundling
17e. Anna Dyvik
25a. Moa Lundgren

Komplett resultat

Totalställning herrar:

1a. Johannes Hoesflot Kläbo
2a. Alexander Bolshunov
3a. Emil Iversen
4a. Hans Christer Holund
5a. Iivo Niskanen

17e. William Poromaa
26a. Johan Häggström
43a. Axel Ekström
54a. Oskar Svensson
62a. Marcus Grate

Kompletta resultat

Skribent: Lukas Johansson
E-post: Adressen Gömd

MAIN PARTNER

PREMIUM PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info