Hoppa till sidans innehåll
Foto: Nils Jakobsson

Hänsyn och respekt ger delad skidglädje

21 DEC 2020 15:00
Likväl som att det kan uppstå konflikter mellan skidåkare och andra motionärer så kan det även ibland bli konflikter skidåkare sinsemellan. Med visad hänsyn och respekt och några enkla gemensamma förhållningsregler så kan det undvikas.
  • Uppdaterad: 21 DEC 2020 15:00

Längdskidåkning är en skonsam och hälsosam motionsform som attraherar allt från barn till 60+, kille som tjej och motion till elit. Längdskidspåret är en av få idrottsarenor som är öppen för alla i princip 24h om dygnet 7 dagar i veckan och där alla kan vara samtidigt, oavsett nivå, fart och ambition. En unik arena som måste vårdas. Förutsättningen för att alla ska få en trevlig tur och ett bra träningspass är visad hänsyn till varandra och visad förståelse till att vi alla är olika.

Vit snö
Det första att tänka på när man börjar skidpasset är att i möjligaste mån bevara den vita snön vit och visa hänsyn till medskidåkare, anläggningsägare och anläggningsskötare som skapat de förutsättningar som finns för att åka längdskidor. Medskidåkaren kan ha köpt ny fin utrustning för dyra pengar. En anläggningsägare kan ha investerat pengar i snösystem och skidspårsprepareringsutrustning och den som drar skidspåren och pistar skejtbädden gör det ofta med många ideella timmar som insats där hjärta och själ brinner för skidåkning.  Alla blir väldigt ledsna om snöbädden och skidspåren smutsas ned av jordiga och grusiga pjäxor som inte skrapats av ordentligt i skoborstar och i snökanten innan skidorna sätts på. Den yttersta snökanten är utmärkt att använda sig av för då ser du när all smuts försvunnit. En enkel åtgärd som glöms av de mest erfarna skidåkarna. En fläck med jord dras snabbt ut av skidor eller pistmaskin och ger ett stort område av gul smutsig snö. Smutsig snö skrapar inte bara skidbelag och sätter sig i fästvallan, utan den absorberar också mer solstrålning som smälter snön snabbare än om den skulle fått vara vit och ren. Och så ser vit snö så mycket trevligare ut också!

Elit och motionär och vise versa
Alla tar inte nedförsbacken som ett proffs utan måste till en början ploga innan man lärt sig bättre skidteknik och fått mer balans och mod. Är du en duktig skidåkare - se då inte den plogande skidåkaren mitt i backen som ett hinder av ondo, utan gläd dig över att här är det en person som vågar utmana sina gränser för att bli en bättre skidåkare och se istället personen som hjälp för din egen tekniska utveckling - att lära sig att kunna trampa runt en plötsligt uppkommen fara kan rädda många situationer i allt från motionsrundan till världscup! 

Även om du tycker att backen är för svår att diagonala i så finns det ändå många andra som är tillräckligt starka för att trycka ned skidan i skidspåret och skapa fäste även i de brantaste uppförsbackarna. Saxa därför inte i det preparerade skidspåret, utan kliv in mot mitten och saxa i skejtbädden istället (kolla först över axeln så att du inte hoppar ur spåret och rakt på någon som håller på att passera). Det här gäller självklart elitstakåkare också. Då kan det klassiska spåret få vara kvar oförstört till de som kan och vill utnyttja det för diagonal.

Ur spår eller ej
Ropa inte ur spår på skidåkaren framför dig när du är ute och tränar. Sannolikheten är väldigt liten att du tjänar på det och det finns snarare risk för kollision. Ta istället den tekniska övningen att själv byta spår och ta dig förbi åkaren vid sidan istället.

Om du ändå hör någon skrika ur spår bakom dig (från en skidåkare som inte följt rådet ovan) , vänd dig inte långsamt om och titta om du hört rätt, utan påbörja istället direkt ett spårbyte in mot skejtbädden. Det uppstår allt för ofta kollisioner när en skidåkare som ropar ur spår hinner komma ifatt framförvarande på grund av långsam reaktion på uppmaningen och i samma ögonblick som den framförvarande påbörjat skidspårsbytet har även den snabbare skidåkaren tvingats hoppa ur spåret - misskommunikationen blir total och krocken blir oundviklig.

Den moderna stakaren
Ett allt vanligare problem sen den moderna stakteknikens intåg är att det skapas djupa stavdiken kring de annars fasta skidspåren. Speciellt i mildare väder. De starka stavtagen i kombination med allt mindre stavtrugor gör att de starka skidåkarna skapar dåliga förutsättningar för sig själva som inte ens den bästa skidspårspreparerare kan reparera. Ibland kan inte ens en pistmaskin laga de djupa hål som skapats i stavdikena dagen före. Med hänsyn till varandra och för din egen skull så välj därför att sätta på stora stavtrugor om du tillhör kategorin stark stakare. Och gå gärna ut i skejtbädden i brantare uppförsbackar för att fördela de kraftfullaste stavtagen över hela snöbäddens bredd istället för i koncentrerade diken längs spåret. På så sätt håller spåret bättre och onödiga stavbrott av dyra sköra stavar som sjunker ned djupt i snöbädden kan undvikas. 

Trivselregler i skidspåret
Läs om fler trafik- och trivselregler i skidspåret på anläggningssidorna.

Bemöt varandra med respekt och hänsyn så kan vi alla dela skidglädjen tillsammans!

Skribent: Jonas Braam
E-post: This is a mailto link

MAIN PARTNER

PREMIUM PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info