Hoppa till sidans innehåll

Idrottens himmel och helvete – om anorexi

25 NOV 2020 09:49
En stor fråga som har hög prioritet just nu är både kvinnors och mäns hälsa i samband med elitidrott. Enligt UR är anorexi inom flera sporter tre till fyra gånger vanligare än i samhället i övrigt.
  • Uppdaterad: 25 NOV 2020 09:49

I SVTs programserie Idrottens Himmel och Helvete träffar ni Ida Andersson vars tillvaro havererade totalt på grund av sjukdomen.

Ida var bara 12 år när allt började. Med tankar på hur hon såg ut och ovetande om vad en sjukdom som anorexi var, drevs hon in i sjukdomen. Först blev bättre och snabbare men hon var helt ovetandes om hur illa det skulle bli. 

– Jag förstod inte från början vad jag hade för problem. Jag levde på som vanligt och tränade och tävlade” berättar Ida Andersson i inledningen av SVTs program Idrottens Himmel och Helvete som den här veckan har rubriken Svält dig till framgång.

Ätstörning är en sjukdom som vi inte vet orsaken till. Det finns inte någon enkel förklaring till beteendet, och det är svårt att bli frisk utan familjen stöd och uppbackning. För idrottsledare är det viktigt att ha verktyg för att kunna läsa av signaler i tid. 

Svenska Skidförbundet arbetar intensivt med att se över struktur och innehåll i alla tränarutbildningar. I kursplanen för förbundets tränarutbildningar, för såväl ungdomsledare som för äldre, ingår lärande om kost, återhämtning och varningssignaler kopplat till bland annat ätstörningar om hur ledare kan agera vid denna typ av problematik.

Som förbund tar vi ansvar för att utbilda och informera åkare, klubbar, föreningar och distrikt i frågor som hör idrotten och idrottsutvecklingen till. Förbundet har till exempel stöttat organisationen We & Sports. En organisation som medverkar i programmet och som arbetar med främjande insatser för mental hälsa för aktiva inom idrotten.

Det viktigaste budskapet, som går som en röd tråd, är att ledaren ser hela människan. Att aktivt beakta vad respektive individ behöver för att må bra och vad som skapar motivation till att vilja vara fysiskt aktiva, livet ut.

Detta holistiska perspektiv innefattar både sociala och psykologiska faktorer och baserar sig på vikten att må bra. Redan i våra grundläggande tränarutbildningar på barn och ungdomsnivå är fokus att lyfta friskfaktorer och fokus på det hälsosamma med syfte att förebygga psykisk och fysisk ohälsa.

Ida drömmer om OS

– Revansch har varit en fantastisk drivkraft för mig, jag vill förverkliga min dröm. Vinna OS en dag. Det finns ett liv att leva, säger Ida i slutet av programmet.

Det svenska längdlandslaget är nog påpassat. Här arbetar Svenska Skidförbundet kontinuerligt med att säkerställa att alla har ett sunt förhållande mellan tävling, träning och återhämtning. Åkarna genomgår regelbundna uppföljningar för att det medicinska teamet ska kunna fånga upp idrottare som befinner sig i riskzonen för ohälsa.

Varje åkare, i landslaget, har ett stort egenansvar men har också tillgång till ett starkt nätverk av medicinska experter, dietister och beteendevetare som ser till varje individs förutsättningar att kunna prestera och genomför tävlingar på den nivå som krävs. Teamet bistår även med dialog kring frågor gällande näringsintag, återhämtning och andra frågor kring hälsa i samband med elitidrott.

Programmet sändes i SVT1 onsdagen den 25 november klockan 22.30. Finns nu att ses på SVTPlay.

Använd materialet för att utveckla förening och distrikt

Svenska Skidförbundet välkomnar programserien och ser den som ett utmärkt tillfälle att belysa viktiga ämnen som kan vara svåra att prata om och upptäcka. Vi uppmanar alla våra föreningar och distrikt att titta på programserien.

För att underlätta samtal och utveckling har SISU Idrottsutbildarna, tillsammans med UR, skapat 21 kortare filmer med en kompletterande samtalsplan. Här finns olika ”pratstartare”, diskussionsfrågor och tips på hur klippen och innehållet kan användas inom föreningen och under ledarutbildningar, främst inom barn- och ungdomsidrott.

LÄS MER (länkar till urplay.se): 
Programserien ”Idrottens himmel och helvete” (nya avsnitt på tisdagar)
Kortavsnitt med samtalsplan

Om du eller någon annan mår dåligt

Det finns många som kan hjälpa om du eller någon du känner mår dåligt. Här finns några förlag på de du kan kontakta om du behöver stöd eller bara vill prata med någon. De flesta kan du kontakta gratis och anonymt. En del har öppet dygnet runt, andra några timmar i veckan.

Ring 112 om du är i fara och det är bråttom.

BRIS
Här kan du få stöd och prata om vad som helst. Du kan ringa 116 111, mejla eller chatta. 

Bup.se
Här kan du skicka in frågor och få stöd om du mår psykiskt dåligt.

We & Sports
Är specialiserade på idrottare och möter flera ungdomar inom skidsporten varje dag. Mejla This is a mailto link eller ring 063-663 11 11 om du behöver prata med någon.

TILIA
Här kan du få stöd om du mår psykiskt dåligt. Du kan chatta eller mejla.

Mind
Har du självmordstankar, ring 90101, chatta eller mejla.

Skribent: Ulrika Sterner
E-post: Adressen Gömd

MAIN PARTNER

PREMIUM PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info