Hoppa till sidans innehåll

Kalla och Burman bästa svenskar i Tour de Ski

05 JAN 2020 20:41
Den 14:e upplagan av Tour de Ski är avslutad. Charlotte Kalla och Jens Burman blev bäst av svenskarna, båda på en tolfteplats.
  • Uppdaterad: 09 JAN 2020 15:41

Inför årets Tour de Ski hade jaktstarten uppför Alpe Cermis gjorts om till masstart. Syftet var att undvika de stora avstånden som en jaktstart ofta för med sig och göra tävlingen mer spännande.

Sverige fick ett stort bakslag när Ebba Andersson vaknade med en förkylning och tvingades avstå den sista etappen av Tour de Ski. Hon låg sexa i totalen inför avslutningen, en dryg minut efter ledande Therese Johaug från Norge. Många hade sett fram emot hennes klättring uppför slalombacken i Val di Fiemme.

Istället var det Jonna Sundling som gick ut som bästa svenska på en tolfteplats. Det blev en tuff klättring för ledaren av den totala sprintvärldscupen. Med 20:e bästa tid uppför backen slutade hon ändå på en fin 14:e plats i totalen.

Bäst av svenskorna uppför backen gick Charlotte Kalla, trots att hon bröt en stav i den branta slutbacken. Hon fick turligt nog snabbt en ny stav av finska ledare. Inför den sista etappen låg hon på en 16:e plats totalt. I slutklättringen hade hon den elfte snabbaste tiden, vilket innebar att hon klättrade upp till en 12:e plats totalt, vilket blev bäst av svenskorna.

Evelina Rönnlund blev 22:a i årets Tour de Ski och Maja Dahlqvist 32:a.

Som väntat blev det Therese Johaug som vann både dagens etapp och totalen av Tour de Ski. Inför slutklättringen låg hon tre sekunder före Astrid Uhrenholdt Jacobsen i sammandraget och 14 sekunder före ryska Natalia Nepryaeva.

I masstarten la hon sig först i fältet och väl framme vid slalombacken drog hon ifrån övriga. Hon vann touren med 1.11 minut före Nepryaeva, som hade den fjärde snabbaste tiden uppför backen, och 1.17 minut före Ingvild Flugstad Östberg, trea på dagsetappen. Dagens näst snabbaste tid hade Heidi Weng, som ändå var rejält slagen av Johaug med 50.3. Weng slutade på en fjärdeplats totalt.

Det blev rysk totalseger på herrsidan genom Alexander Bolshunov. Inför slutklättringen var det tajt i topptrion, där Bolshunov låg en sekund efter norske Johannes Hösflot Kläbo och 14 sekunder före landsmannen Sergey Ustiugov. Men i klättringen slog Bolshunov båda två och med den tredje snabbaste etapptiden vann han Tour de Ski med 27.3 sekunder före Ustiugov och 1.09 minut före Kläbo.

Snabbast tid uppför berget stod de båda norrmännen Simen Hegstad Krüger och Sjur Röthe för.

Calle Halfvarsson låg bäst till av svenskarna inför slutetappen, med en nionde plats. Men Jens Burman var snabbare uppför slalombacken och med elfte bästa etapptiden klättrade han från en 13:e till en 12:e plats i totalen. Halfvarsson slutade 15:e, Karl-Johan Westberg på plats 30, Johan Häggström 31:a och Oskar Svensson 39:a.

Även Björn Sandström hade fått kasta in handduken samma morgon på grund av förkylning.

Resultat Tour de Ski damer
Resultat Tour de Ski herrar

Skribent: Katarina Medveczky
E-post: Adressen Gömd

MAIN PARTNER

PREMIUM PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info