Hoppa till sidans innehåll

Landslaget till världscuppremiären i Ruka

23 NOV 2020 13:00
Säsongens första världscuptrupp är uttagen och det är en mindre trupp än den vi brukar se, som åker till världscuppremiären i Ruka.
– Vi vill ta vårt ansvar i pandemin, säger landslagschef Anders Byström.
  • Skapad: 23 NOV 2020 13:00

Efter en lyckad premiärhelg i Bruksvallarna med tre fina tävlingar har landslaget tagit ut åtta damer och fem herrar som ska representera Sverige när världscupen drar igång kommande i helg i finska Ruka. 

– Helgens tävlingar i Bruksvallarna var en härlig ljusglimt i det annars mörka november. Nu får vi möjligheten att åka till världscuppremiären i Finland och vi har förberett oss på bästa möjliga sätt utifrån situationen, säger landslagschef Anders Byström.

I vanliga fall får Sverige ställa upp med 20 åkare i en minitour. Men på grund av pandemin är det en bantad trupp som reser till Ruka under onsdagen. Beslutet om att åka med minskade trupp är taget tillsammans med landslagets läkare Per Andersson.
– Vi vill ta vårt ansvar i pandemin och har på inrådan av vårt medicinska team bestämt att resa med färre aktiva, färre ledare och färre antal i servicepersonalen än normalt. Det är ett svårt läge, men vi är glada att vi tack vare åtgärder för att minska smittoriskerna ändå kan ställa upp med ett starkt lag i Ruka, säger Byström.

Liksom att det är ett svårt läge i världen var det heller ingen lätt uppgift att ta ut säsongens första världscuplag.
– På grund av minskat antal aktiva i truppen har det varit extra svårt att ta ut ett lag till en tour. Vi har sett på vilka åkare vi tror har toppchanser i de tre loppen isolerat, men också i minitouren totalt sett. Vi har en hård konkurrens om platserna, framför allt bland damerna vilket gör att det blir fler damer än herrar denna gång.

Både Calle Halfvarsson och Jens Burman saknas i truppen efter en något strulig säsongsinledning.
– Calle och Jens har tillsammans med tränarteamet analyserat läget och för bägge två är VM det viktigaste denna säsong. I nuläget med skadekänning på Jens och uppträning för Calle bedöms det klokaste beslutet vara att de inte tävlar kommande helg, säger Byström.

I truppen saknas också Charlotte Kalla som för två veckor sedan testades positivt för covid-19. Landslagsläkaren Per Pliggen Andersson meddelar att hon är på bättringsvägen men inte redo för tävling.


Åkare till Ruka:
Damer:
Emma Ribom, Piteå elit SK
Anna Dyvik, IFK Mora SK
Maja Dahlqvist, Falun-Borlänge SK
Moa Lundgren, IFK Umeå
Linn Svahn, Östersunds SK
Ebba Andersson, Piteå elit SK
Jonna Sundling, Piteå elit SK
Frida Karlsson, Sollefteå Skidor IF

Herrar:
Johan Häggström, Piteå elit SK
Oskar Svensson, Falun-Borlänge SK
William Poromaa, Åsarna IK
Marcus Grate, IFK Umeå
Axel Ekström, IFK Mora SK

Skribent: Lukas Johansson
E-post: Adressen Gömd

MAIN PARTNER

PREMIUM PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info