Hoppa till sidans innehåll

Ny sprintseger för Linn Svahn – Jonna Sundling trea

09 FEB 2020 12:29
Det blev en fin svensk sprintdag när världscupen gjorde entré på riksskidstadion i Falun och precis som förra årets Skidspelen slutade det med en seger och en tredjeplats i damklassen – men i år med nya namn.
  • Uppdaterad: 09 FEB 2020 12:29

Under 2019 års skidspelen slutade Stina Nilsson etta och Maja Dahlqvist trea. I år blev det istället Linn Svahn och Jonna Sundling som la beslag på samma pallplatser. Och Linn hade redan tidigt på dagen bestämt sig för att vinna. Hon var revanschsugen och målinriktad efter att hon inte nådde hela vägen under den senaste sprinten, då i Oberstdorf.


Prologen
Svenskarna inledde dagen strålande och åtta damer och åtta herrar tog sig vidare till finaler. På damsidan placerade sig hela sju stycken åkare topp tio och snabbast av alla var Johanna Hagström. Näst snabbast var Anna Dyvik som imponerade ordentligt. Nämnvärt var också att Viktor Thorn gjorde comeback i världscupen och tog sig vidare som 22:a.

Kvartsfinalerna inleddes bra och Jonna Sundling (4:a i kvalet) tog sig lätt vidare från sin kvartsfinal. Det gjorde också Johanna Hagström. Emma Ribom gjorde ett imponerande kval som femma och fortsatte visa styrkebesked när hon stakade in som tvåa i kvarten. Linn Sömskar (9:a i kvalet) åkte in bakom Ribom som trea och blev utslagen. I kvarten därefter visade Anna Dyvik att det inte var någon tillfällighet att hon var tvåa i kvalet och tog sig enkelt vidare till semi. Maja Dahlqvist (10:a) slutade fyra i samma kvartsfinal och var därmed utslagen. Linn Svahn tog sig enkelt vidare från den sista kvarten medan Moa Lundgren (15:e i kvalet) fick tacka för sig. 

Av herrarna var det Calle Halfvarsson (6:a), Johan Häggström (8:a) och Teodor Peterson (20:e) som imponerade mest och alla lyckades ta sig vidare till semifinaler på placering. Marcus Grate (26:a) slutade trea i sin kvart men det räckte inte för avancemang. Anton Persson (30:e) ramlade i sin kvartsfinal och det gjorde också Oskar Svensson (16:e) som såg ut att ha något bra på gång när han skulle avancera på upploppet.

Trots att dagen tog slut för Viktor i kvartsfinalen var det glädjande att han tog sig vidare i hans comeback.


Semifinaler
Hela fem damer hade kvalificerat sig till semifinal. Jonna Sundling fick det tufft i sin semi och blev ”bara” trea, men hennes tid skulle räcka för final. Linn Svahn vann den andra semin och var därmed direktkvalificerad. Johanna Hagström, Emma Ribom och Anna Dyvik fick tacka för sig efter semifinalerna.

Calle Halfvarsson imponerade ordentligt i sin kvartsfinal men i semin var krafterna tyvärr slut. Det blev istället Teodor Peterson som blev dagens bästa svensk då han tog sig till final på placering från den andra semifinalen.
– Det var kul och skönt att visa sig själv att man kan ta sig till finaler. Och extra kul när man tog sig på plats och inte tid, sa Teodor efteråt.

I samma semi körde också Johan Häggström som dessvärre vurpade – rejält besviken efter målgång.

Final
Det blev en otroligt spännande damfinal som var ovanligt tajt. Jonna Sundling, Natalia Nepryaeva och Linn Svahn kom in på upploppet tillsammans och tampades sida vid sida de sista hundra metrarna. En batalj som Linn Svahn till slut gick segrande ur. 
– Jag tänkte bara att jag skulle vinna idag, det fanns inget annat, sa Linn Svahn efter målgång.

Jonna Sundling tog tredjeplatsen och det blev därmed två svenskor på pallen.
– Jättekul att få vara på pallen igen i klassisk sprint. Extra kul att få göra det tillsammans med Linn, sa Jonna efter mål.

 Teodor tog sig till sin första final på två år men det blev en för tuff sådan och han slutade sexa. Men nöjd över att ta sig hela vägen igen.
– Det var kul att ta sig dit. Nästa gång kanske man orkar ännu längre, säger Teodor.

Resultat DAMER
Resultat HERRAR

Skribent: Lukas Johansson
E-post: Adressen Gömd

MAIN PARTNER

PREMIUM PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info