Hoppa till sidans innehåll

Sköna maj, sköna snö

06 MAJ 2020 15:46
Vi bor i ett avlångt land och det är underbart! Medan rullskidor och shorts plockas fram i söder så finns det många skidmil kvar att njuta av i norr - i underbar vårsol under klarblå himmel.
  • Skapad: 06 MAJ 2020 15:46

Valborgsmässofirandet blev för de flesta annorlunda i år där körsången fick avnjutas via radio eller TV istället för framför majelden, men den traditionella visan Längtan till landet speglar inte hela landet just nu, för inte har vintern rasat ut bland våra fjällar än.

Coronarestriktionerna har gjort att många anläggningar har upphört med spårpreparering trots att snön lyser vit. Men det är just nu en fantastisk skarskidåkning bland fjällen som gör att du kan skejta fritt precis var du vill. Till exempel i Vålådalen, där spårmästare Latti Östlund inte helt släpper spårprepareringen trots säsongens abrupta slut. Latti berättar att mer snö är i antågande till helgen, så nog håller vintern i sig allt. 

I Boden bor Göran Honkamaa som rapporterar att den tillverkade snön på Paglastadion nog kommer att hålla till mitten av maj. Och det är tur det för Göran som lever efter devisen att "en dag utan skidåkning är en förlorad dag". Även natursnö finns det kvar på stora delar av SM:s tänkta 5-kilometersbana.  Åtminstone en liten tröst till alla skidälskare som blev snuvade på skidfesten i Boden.

Än mer natursnö finns det i Kiruna. På Matojärvi skidstadion ligger 70 cm packad natursnö och i princip hela spårsystemet prepareras fortfarande fullt ut. Christer Vinsa kan inte påminna sig senast det var så mycket snö och så fina skidförhållanden i maj i Kiruna. Den nya asfaltsbanan kommer att få vänta ett tag på sin säsongspremiär.

Mest snö av alla har inte förvånade Riksgränsen. Dagens snödjupsrapport säger 535 cm snö och bara det senaste dygnet har det fallit 30 cm nysnö. Här finns det alla chanser till skiddans kring Midsommarstången!

Har du frågor eller söker råd kring anläggningar längd och rullskidor, kontakta anläggningskonsulent Jonas Braam på telefon 0733-223222 eller mejl This is a mailto link

Skribent: Jonas Braam
E-post: This is a mailto link

MAIN PARTNER

PREMIUM PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info