Hoppa till sidans innehåll

Svahn och Svensson på varsin femteplats i Oberstdorf

26 JAN 2020 14:53
Det blev en tuff sprintdag i Oberstdorf där det redan i kvalet märktes att det var något som inte riktigt stämde då det inte var svenskt förrän på 15:e plats, i både dam- och herrklass. Men Sverige ryckte upp sig och fick två åkare till final.
  • Uppdaterad: 26 JAN 2020 14:53

Sverige fick tyvärr inte skidorna att stämma till en början av dagen. Trots det gick fyra damer och fem herrar vidare från kvalet. Snabbast av damerna var inte helt oväntat Linn Svahn som hade 15:e bästa tid. Maja Dahlqvist 22:a, Emma Ribom 26:a och Jonna Sundling 29:a. Moa Lundgren missade precis finalplats efter att ha åkt in som 32:a och medan Linn Sömskar placerade sig på 44:e plats.

Lite bättre gick det för herrarna som fick in fem bland dom topp 30. Snabbast var något oväntat Marcus Grate på en 15:e plats. Calle Halfvarsson 20:e, Oskar Svensson 21:a, Teodor Peterson 25:a och Johan Häggström 26:a. Olof Jonsson var nära finalplats men tyvärr en sekund bara en 35:a.

Tuffa kvartsfinaler
När det drog ihop sig till finaler fick svenskarna slita från start. Både Emma Ribom, Maja Dahlqvist och Jonna Sundling kunde inte mäta sig med övriga och blev alla utslagna. I intervjuerna efter förklarade dom att de inte hade haft det bästa glidet.
Linn Svahn var den enda som lyckades ta sig vidare till semi.

– Det räckte inte till idag tyvärr. Det var framför allt fästvallan vi bommade på, säger Anders Niemi, vallachef.

Men herrarna såg ut att ha bättre material under fötterna och Teodor var nära att kvalificera sig till semi, men med sin tredjeplats i sin kvartsfinal fick han se sig utslagen. Oskar Svensson hade istället marginalerna på sin sida då hans tredjeplats i kvartsfinalen räckte för vidare avancemang. Johan Häggström låg bra till i samma kvart men strulade till på toppen av sista backen och tappade för mycket position. Marcus Grate körde bra men tappade position innan sista uppförsbacken och lyckades aldrig ta ikapp.

Två svenskar till semi
Till semifinalerna hade Sverige fått ordning på grejerna. Linn Svahn hamnade långt bak i sin semifinal men avancerade i sista uppförsbacken och kunde precis spurta in som trea och kvalificerade sig till final som lucky looser.

Liknande blev det för Oskar Svensson i hans semifinal. Men efter en strålande utförskörning tog han sig upp i spets i sista backen. Han lyckades inte hålla förstaplatsen men åkte in som tvåa och därmed vidare till final.

Damernas final blev något avvaktande och det var ett relativt samlat fält in i sista backen. Linn gjorde det bra men orkade inte riktigt i sista backen och kunde till slut åka in som femma i säsongens första klassiska sprint.
– Jag tror aldrig jag har kämpat så mycket som jag fått göra idag men har heller inte haft den bästa uppladdningen med både lite krämpor och förkylning, sa Linn efter loppet.

Oskar Svensson var offensiv i sin final och visade att han ville vara med och utmana om pallplatserna. Det räckte inte till pallen men till personbästa för vintern med en femteplats.
– Jag är nöjd även om det inte räckte hela vägen. Hade inte räknat med att gå så långt för det har känts lite tungt, säger Oskar efter loppet.

Resultat:
DAMER

HERRAR

Skribent: Lukas Johansson
E-post: Adressen Gömd

MAIN PARTNER

PREMIUM PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info