Hoppa till sidans innehåll
Foto: Bildbyrån "Jag hade lovat Maja att jag skulle vinna om hon gjorde det", sa Oskar efter målgång.

Svensson höll sitt ord till Dahlqvist – Dubbelseger till FBSK

21 NOV 2020 14:21
Under premiärhelgens andra tävlingsdag var det dags för klassiskt sprint och det blev rafflande finaler där några av storfavoriterna redan fick lämna efter semifinalerna. Men det blev ändå välkända åkare som fick ställa sig högst upp på pallen.
  • Uppdaterad: 21 NOV 2020 14:21

Det blev en fin dag för Falun Borlänges SK när Maja Dahlqvist och Oskar Svensson vann respektive klass under den andra tävlingsdagen i Bruksvallarna. Något oväntat efter prologresultaten som visade något annat.
– Vi gick bort oss lite med vallan i prologen, berättade Oskar efter loppet.

Oskar var bara 19:e man i kvalet och Maja bara elva.

Snabbare i kvalet gick det för Linn Svahn och Marcus Grate som båda vann övertygande. Men Linn skulle få kämpa. Redan i kvartsfinalen blev det tufft, trots att hon lyckades ta en direktplats till semi. I samma kvartsfinal slet också Maja Dahlqvist som bara blev trea, men kvalificerade sig vidare på tid.

När damsemifinalerna skulle dra igång var det välkända namn på start, men för några av favoriterna blev det inte längre än så. Varken Johanna Hagström, Linn Svahn eller Jonna Sundling lyckades sig ta sig till final. Istället var det Moa Lundgren och Emma Ribom som kvalificerade sig från första semin, medan dalatjejerna Anna Dyvik och Maja Dahlqvist imponerade i den andra och tog de två direktplatserna, medan Hanna Falk och Maria Nordström tog sista platserna på tid.  

Till herrsemifinalerna hade de mest namnkunniga tagit sig. Prologvinnaren Grate fortsatte att imponera och kvalificerade sig ganska lätt till final tillsammans med Olle Jonsson från den första semifinalen. Johan Häggström åkte in som trea i samma heat, men tiden räckte inte, och det blev, liksom som för damerna, fyra åkare från den andra semifinalen. Oskar Svensson och Calle Halfvarsson tog direktplatserna medan Erik Silfver och Karl-Johan Westberg tog tiderna.

Damfinalen blev aldrig riktigt rafflande. Dalatjejerna Maja och Anna tog taktpinnen men när Anna strulade lite i första backen fick Maja en lucka som hon bara utökade. Hon blev aldrig i närheten av hotad innan hon kunde klyva mållinjen som vinnare och visade att hon åter blir att räkna med, efter en något tyngre säsong.

Trots lite strul i första backen kunde Anna Dyvik åka in som ohotad tvåa, medan Hanna Falk knep den sista pallplatsen.

Oskar höll sitt ord
Efter att herrarna fick beskåda damfinalen var det också deras tur att göra upp. Och Oskar skulle hålla vad han hade lovat Maja Dahlqvist:
– Jag hade lovat Maja att vinna om hon gjorde det, sa Oskar efter målgång til SVT.

Oskar tog taktpinnen men fajtades hårt om positionerna i sista backen när Marcus Grate försökte avancera. Men Oskar höll tätt och kunde hålla både Marcus Grate och Calle Halfvarsson bakom sig och såg till att det blev en dubbel för Falun Borlänge SK. Calle Halfvarsson slutade tvåa efter att ha lyckats passera Grate på innern i sista backen.

Resultat damer

Resultat herrar

Imorgon avslutas tävlingshelgen med 10/15 km fristil. Ni ser tävlingarna i SVT 1

TV-tider söndag 22a november
08.45 Damer 10 km fristil
11.15 Herrar 15 km fristil

Skribent: Lukas Johansson
E-post: Adressen Gömd

MAIN PARTNER

PREMIUM PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info