Hoppa till sidans innehåll

Tips på tävlingsupplägg för barn upp till 8 år

21 JAN 2020 15:24
Alla kan bli en stjärna på skidor – utifrån sina egna förutsättningar. Det är den vision som finns för all barn- och ungdomsverksamhet inom längdskidåkningen.
  • Uppdaterad: 21 JAN 2020 15:24

Utifrån det vill vi även erbjuda tävlingar på barns villkor som tilltalar så många barn som möjligt. Inte bara tävlingar som är utformade på samma sätt som för vuxna, med förkortning för att passa barn. Barn är inte små vuxna, de är barn och vi ska erbjuda tävlingar som är utformade för att passa dem.

I svenska Skidförbundets riktlinjer för barn upp till 12 år, samt i vår utvecklingsmodell Blågula vägen står det att yngre barn (lekstadiet upp till cirka 9 år) vid träningstillfällena ska få utveckla sin motorik, grundfärdigheter, balans, allsidighet, koordination och rörelseglädje. Utifrån det bör vi även skapa stimulerande tävlingsbanor vid våra arrangemang, som i stor utsträckning bygger på samma tankar.

Men hur ser tävlingsmomentet oftast ut idag för barn upp till 8 år?

Ofta får de yngre barnen åka en kortare bana runt stadion som till stor del är väldigt platt och innehåller ytterst liten variation, vilket inte riktigt är det som förmedlas i samband med träning.

Under vintern 2020 besöker SSF ett antal tävlingar i landet för att förmedla budskapet att våga förändra tävlingsmomentet för de yngre barnen.
Vi uppmuntrar att våga testa olika upplägg för att tilltala fler barn. Anpassa till de förutsättningar som finns på plats och det aktuella snöläget. Det är inte meningen att det här ska innebära stora extra arbetsinsatser utan det ska vara enkelt med tillfälliga moment som sätts ut och snabbt gå att ta undan. Gör några utmaningar, samt A- och B-alternativ utefter banan, i form av slalom, ducka, små hinder, snurrport, backport m.m. Barn åker dessutom utan tidtagning så här kan man verkligen erbjuda olika alternativ.

Genom att våga ha olika varianter på tävlingarna där fokus inte bara ligger på hur fort man åker en viss stäcka kan vi hjälpa fler barn att hitta glädjen i tävlandet och till vår idrott.

Fina resultat i Järpenspelen och Morapinglan
Vid Järpenspelen den 28 december och på Morapinglan den 4 januari testades detta upplägg och det var positiva inslag i tävlingsmomentet för den yngsta klassen.

På Morapinglan erbjöd arrangören även en 20 meterssprint med självtidtagning. Bara under den första dagen gjordes mer än 1 000 starter,och vilken härlig fantasi det fanns på åksätt – baklänges, på en skida, två och två m.m. Den här aktiviteten gjorde att deltagarna kunde vara mer aktiva än bara under själva tävlingstiden, precis vad vi önskar.

Tyvärr har de flesta arrangörer problem att ha tillräckligt med snö för att ens klara tävlingen i sig, men en aktivitet vid sidan av tävlingen kan ju även genomföras på barmark i form av en hinderbana, balansbana eller något annat skoj.

Några kommentarer från tävlingsdagarna

”Kul att ni gör utmaningar även för de yngre barnen”

”Det optimala vore om varje tävlingsarrangemang hade en yta där dessa inslag fanns att tillgodose under hela dagen, förutsatt att det finns snö”

”Med material vi ändå har som koner, käppar och bågar gick det snabbt att skoja till banan för de allra yngsta”, Björn Alvtegen Järpens SK.

Aktivitet utanför tävlingen på Morapinglan – 20 meters sprint med självtidtagning och discokula

Vid frågor och funderingar kontakta barn- och ungdomsansvarig eller längdkonsulenten i ert område. Här finns alla kontaktuppgifter

Skribent: SSF
E-post: Adressen Gömd

MAIN PARTNER

PREMIUM PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info