Hoppa till sidans innehåll

Tre svenska lag på pallen i sprintstafetten

12 JAN 2020 17:39
I två år i rad har Sverige haft två damlag på pallen i just sprintstafetten i Dresden. I år fick även killarna vara med som smällde till med en andra plats medan damerna fixade både segern och tredjeplatsen.
  • Uppdaterad: 12 JAN 2020 17:39

Sverige fick ställa upp med två lag i vardera klass. Gårdagens etta och trea, Linn Svahn och Maja Dahlqvist i lag 1 och Evelina Settlin och Linn Sömskar lag 2. Herrarna lag 1: Marcus Grate på första sträckan och gårdagens trea: Johan Häggström på andra och Oskar Svensson och Teodor Peterson i lag 2.

Tre av fyra lag lyckades kvalificera sig för final. Oskar Svensson och Teodor Peterson hade tyvärr inte dagen och fick istället för att åka final, heja fram sina lagkompisar.

Finalerna blev en spännande historia där Linn Svahn redan på sin andra sträcka fick en lucka till övriga och det såg nästan ut att vara avgjort. Maja Dahlqvist blev ordentligt jagad och nästan ikappåkt av Schweiz som verkligen ville blanda sig i segern idag. Men Maja kunde precis växla ut Linn Svahn i ledningen och det skulle bli en rafflande avslutning. Där bakom tampades också Sverige 2 mot Norge som växlade ut tillsamman på sista sträckan.

Nadine Fähndrich jobbade sig ikapp Linn Svahn men hon hann aldrig om. Linn lyckades precis hålla Schweiziskan bakom sig och Sverige kunde därmed återigen bärga sprintstafettsegern i Dresden. Det blev därmed Majas sjätte raka seger i sprintstafett. 
– Jag sa till Linn, du får inte bryta den här sviten nu, sa Maja till SVT efter målgång. 

Kampen om tredjeplatsen blev också tajt men Linn Sömskar lyckades spurta ner självaste Maiken Caspersen Falla och såg till att Sverige fick två lag på pallen.

Men det skulle bli ytterligare ett lag på pallen. Marcus Grate och Johan Häggström såg redan i semifinalen starka ut där de ganska lätt tog vidare till final. De var positionerade högt hela vägen och även om Marcus bröt en stav strax innan växlingen på näst sista sträckan kunde de hålla sig i täten medan det sprack upp där bakom.

När Johan skickades ut på sista sträckan var det bara fem lag kvar som skulle kunna utmana om pallplatserna. Med en magnifik spurt av Johan Häggström på det korta upploppet lyckades han ta sig från fjärde – till andra plats och tog därmed helgens andra pallplats.
– Grate tryckte på ordentligt på hans sistasträcka så jag kunde gå i rygg på de framför. Då var det bara att trycka allt vad jag pallade och kroppen svarade bra igen, sa en nöjd Johan Häggström till SVT efter loppet.

Resultat: 
Damer
Herrar 

Skribent: Lukas Johansson
E-post: Adressen Gömd

MAIN PARTNER

PREMIUM PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info