Hoppa till sidans innehåll

Tung svensk sprintdag i tourens näst sista etapp

04 JAN 2020 16:27
Idag avgjordes näst sista etappen i Tour de Ski, med klassisk sprint i Val di Fiemme. Svenskarna inledde prologen strålande där fyra damer och fyra herrar tog sig vidare. Men finalerna gick inte Sveriges väg.
  • Uppdaterad: 04 JAN 2020 16:27

Totalt åtta svenskar tog sig vidare från kvalet. Jonna Sundling placerade sig bäst av alla på en tredje plats. Maja Dahlqvist 11:a, Elina Rönnlund 22:a och Ebba Andersson 27:a.

Även herrarna gjorde ett starkt kval där tre åkare placerade sig så bra som topp-10: Johan Häggström 6:a, Calle Halfvarsson 8:a och Oskar Svensson 9:a. Även Karl-Johan Westberg tog sig vidare som 25:e man.

Jonna lyckades vinna sin kvartsfinal och ta sig vidare till semi. Det gjorde också Maja efter taktisk körning i sin kvart. För Elina och Ebbas tog det dessvärre stopp i kvartsfinalerna där de gick in på femte respektive sjätte plats.

Väl i semifinalerna blev det tuffare för båda Jonna och Maja. Det blev tajta dueller mot slutet men det räckte inte till för svenskorna och de båda slutade på femteplats i respektive semifinal.
– Jag ville ta mig till final idag så det var tråkigt att jag inte kom dit, sa Jonna efter loppet. 

Herrarnas var offensiva i sina kvartsfinaler men hade också stolpe ut. Karl-Johan låg länge bra med men blev nerspurtad till fjärdeplats. Johan såg ut att kontrollera fältet men liksom Karl-Johan, räckte det inte till på upploppet.
– Det var tajt i avslutningen och det gäller att träffa rätt. Det gjorde jag inte idag, sa en besviken Johan efter loppet.

Calle avancerade i sista backen och låg i bra position inför upploppet, men tappade all fart när fransmanne Renaud Jay bytte spår precis innan sista knölen. Dryga 100 meter senare gick både Calle och fransmannen i backen efter att ryssen Andrey Larkov på ett otillåtet sätt bytte spår och fällde Jay – som i sin tur ramlade över i Calles spår. Larkov diskades sedan och blev placerad sist i heatet.

Inte heller Oskar lyckades ta sig vidare från sin kvartsfinal trots att han var först in på upploppet, men farten räckte inte till när de andra kom bakifrån i högre fart och han slutade trea i heatet. 

Imorgon avslutas Tour de Ski med The final climb och det är ett revansch-suget Sverige som ställer sig på start.

Ebba Andersson ligger bäst till i totalen på en sjätte plats, med 55 sekunder upp till pallen.

Dagens resultat: 
Damer
Herrar

Total-placeringar:
6:a Ebba Andersson
12:a Jonna Sundling
16:e Charlotte Kalla
23:a Elina Rönnlund
33:a Maja Dahlqvist 

9:a Calle Halfvarsson
13:e Jens Burman
30:e Karl-Johan Westberg
33:a Johan Häggström
36:a Oskar Svensson

Komplett totalställning:
Damer
Herrar

Skribent: Lukas Johansson
E-post: Adressen Gömd

MAIN PARTNER

PREMIUM PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info