Hoppa till sidans innehåll

USM 2020 är över

13 FEB 2020 06:41
Matfors SK är historiskt en liten skidklubb på en liten ort så att ge sig på att arrangera ett USM var på inget sätt en självklarhet. Men för ca 3 år sedan bestämde klubben sig för att ansöka om att arrangera USM.
  • Uppdaterad: 13 FEB 2020 06:41

USM är en del i projektet ”Hela Matfors på skidor” som man bedriver och för att sätta Matfors på skidkartan. Nu är USM-helgen över och Matfors SK kan blicka tillbaka på en härlig skidfest där man stod som arrangör för sitt största evenmang någonsin.

– Vi har strävat i två och ett halvt år för att få en fest. Och det tycker jag att vi har fått, säger tävlingsledaren Peter Blomqvist.

Medelpad har precis som stora delar av Sverige haft en snöfattig och ovanligt varm vinter men med inhyrda snökanoner säkrades underlaget och en 2,5-kilometersbana blev åkbar precis i tid för mästerskapet.

– Underlaget har hållit bra och särskilt på lördagen tyckte jag vi bjöd på riktig skidpropaganda då vi dessutom fick ett strålande vinterväder, säger banchefen Petter Arnesson. Jag anser att vi har kunnat erbjuda rättvisa förhållanden hela helgen och jag tror de flesta ungdomarna har fått med sig goda minnen från vår by och anläggning. Och de kommer att minnas backen, som under helgen fick namnet TV-backen, som bjöd på en stigning på 23 höjdmeter på 160 meters skidåkning.

Alla resultat från USM 2020

Förutom själva skidtävlingen har klubben arbetat hårt med kringarrangemang och inramningen och försökt att engagera hela byn i arrangemanget.

–Vi har försökt att lägga krut på så mycket vi bara kunnat, säger Peter Blomqvist. En dålig kamratmiddag kan till exempel stjälpa hela upplevelsen så vi har försökt jobba hårt med detaljerna fortsätter han. Givetvis har vi gjort misstag men vi har försökt att rätta till dem efter bästa förmåga.

Stämningen på byn har varit på topp under USM och restauranger och butiker har haft utökade öppettider. Det lokala caféet tog till och med fram en speciell USM-bakelse.

-Vår skidstadion har ett unikt läge då den ligger mitt i byn, säger Peter Blomqvist. Vi har jobbat stenhårt med att få hela byn på fötter och det har verkligen märkts i helgen då vi mött Matforsbor vi aldrig sett på skidstadion tidigare, ute i publikleden. Volontärerna har kommit i massor och hjälpt till med allt från att resa tält till att gå nattvakt på stadion.

– Nu hoppas vi att vi satt Matfors på skidkartan, avslutar Peter Blomqvist.

Tävlingarnas officiella webbplats

Svenska Skidförbundet vill framföra sitt varma tack till Matfors SK för ett utmärkt genomförande av USM 2020. Det är mycket glädjande att skaran av arrangörer växer, det utvecklar svensk skidsport.

Svenska Skidförbundet var under helgen representerat av längdrådet som både besökte tävlingarna och hade ett ordinarie möte.

Pressmeddelande Matfors SK med tillägg av SSF
Foto: Matfors SK

Skribent: Ludvig Remb
E-post: This is a mailto link

MAIN PARTNER

PREMIUM PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info