Hoppa till sidans innehåll

Utvecklingsmodellen Blågula vägen är färdig

10 SEP 2020 12:10
Nu presenteras den uppdaterade versionen av Blågula vägen – Svensk längdskidåknings utvecklingsmodell.
–Jag är väldigt glad och stolt att vi nu är i hamn, säger Karin Ersson, nationell chef på SSF.
  • Uppdaterad: 10 SEP 2020 12:10

Målet med Blågula vägen är att den ska fungera som en handbok och guide för föreningar, ledare, aktiva och föräldrar på alla nivåer. Svenska Skidförbundet vill tydliggöra sambandet mellan en god utveckling i barn- och ungdomsåren och ett fortsatt livslångt idrottande. Sammantaget ska Blågula vägen fungera som en ledstjärna för längdskidåkning i Sverige, oavsett om du vill lära dig stå på skidor första gången eller om du vill bli en världsstjärna.

Utvecklingsmodellen har förändrats genom åren men verkar i grunden för att barn- och ungdomsidrott främst ska fungera som en grogrund för livslångt intresse för fysisk aktivitet, dels ge förutsättningar för den som vill utvecklas till en framtida elitidrottare. Detta innebär att alla barn och ungdomar, oavsett bakgrund, ambitionsnivå och målsättning, har rätt att utvecklas som längdskidåkare inom ramen för Svenska Skidförbundets verksamhet.

– Genom vår utvecklingsmodell hoppas vi ännu mer kunna tydliggöra vilken typ av verksamhet svensk längdskidåkning står för. Hur viktigt det är att se alla individer, göra rätt sak i rätt tid och framförallt att alltid ha ett livslångt idrottande som mål. Samtidigt ser vi möjligheten att i ett och samma dokument lyfta fram helheten i vår idrott och alla de stödmaterial som finns för ledare, föräldrar och aktiva, säger Jenny Limby, barn- och ungdomsansvarig SSF.

Arbetet med uppdateringen av Blågula vägen har varit omfattande vilket Karin Ersson, nationell chef på SSF, understryker. 
–Jag är väldigt glad och stolt att vi nu är i hamn och det gedigna arbete som gjorts av arbetsgruppen kring Blågula vägen. Nu hoppas vi kunna sprida kunskapen och bidra till utvecklande verksamheter på alla nivåer i skidsverige.

Blågula vägen

Fördjupningsavsnitt till Blågula vägen samt kravprofil för svensk längdskidåkning är under utveckling och kommer publiceras efterhand här

Tidigare upplagor från 2005 och framåt, Riksidrottsförbundets strategi 2025 samt den kanadensiska modellen för utveckling, LTAD, (Long-term-athlete-development) ligger till grund för dokumentet.

Skribent: Anna Norman
E-post: Adressen Gömd

MAIN PARTNER

PREMIUM PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info