Hoppa till sidans innehåll

Nationell sprintstege

22 NOV 2021 17:00
SSF uppmanar till att arrangörer av nationella tävlingar varierar sitt utbud av tävlingsformer och en av de tävlingsformer som blir mer och mer populär är sprint.
  • Skapad: 22 NOV 2021 17:00

Då originalreglerna för sprint är skrivna för tävlingar på hög nivå för juniorer och seniorer så lämpar sig inte det formatet på arrangemang med många klasser och där vissa klasser har få deltagare. 

Detta har gjort att det runt om i landet genomförs sprinttävlingar för barn och ungdomar med många olika upplägg. 

För att underlätta det administrativa arbetet för arrangörerna av dessa tävlingar och för att få en likhet mellan tävlingarna så gjordes en undersökning för några år sedan där SSFs barn- och ungdomsgrupp i samarbete med tävlingsprogramgruppen och arbetsgruppen för SSF Timing skapade sig en bild av hur de mindre sprinttävlingarna genomförs. Utifrån undersökningen skapades en nationell sprintstege där en arrangör på ett enkelt sätt kan genomföra sprinttävlingar med allt från 2 deltagare per klass upp till 30 deltagare. 

Stegen finns med valet ”nationell sprint” under tävlingsparametrarna i SSF Timing. Genom att administrera en tävling i SSF Timing så kan datautbytet med SSF TA (tävlingskalendern) göras på ett korrekt sätt istället för att en arrangör ska uppfinna egna sätt att hantera tävlingen, vilket i de flesta fall gör att resultatet från tävlingen tyvärr blir ofullständigt i tävlingskalendern. 

Den nationella sprintstegen bygger på att alla deltagare i tävlingen genomför en prolog med tidtagning för att kvalificera/seeda sig till finalomgången. I finalomgången åker sedan alla, oavsett antalet deltagare i klassen, en semifinal och en final. Detta innebär att alla deltagare i tävlingen är garanterade tre tävlingstillfällen under tävlingen oavsett vilket resultat en deltagare presterar. Slutligen blir även heaten jämna, vilket är att föredra i yngre åldrar, det gynnar såväl tävlingsglädjen som individens utveckling. 

Om en klass har 2–6 deltagare så åker deltagarna två heat mot varandra i finalomgången där den totala platssiffran avgör slutplaceringen i tävlingen. 

Klasser med 7 deltagare och uppåt åker semifinal som sedan kvalificerar åkare till A-, B-, C- (och så vidare) finaler som avgör slutplaceringen. I A-finalen tävlar deltagarna om de främsta slutplaceringarna beroende på antalet deltagare. I B-finalen tävlar deltagarna om placeringarna närmast bakom topplaceringarna och så vidare beroende på antalet finaler. 

Regelverket för den nationella sprintstegen finns på sidan 103 i den svenska regelboken.

SSF uppmanar alla arrangörer av sprinttävlingar på nationell nivå att använda nationella sprintstegen i SSF Timing (även med samma upplägg om inte SSF Timing används) så vi får ett likvärdigt genomförande på dessa tävlingar. Det ger skidglädje till deltagarna och en bra utbildning inför internationella sprinttävlingar. 

Barn- och ungdomsgruppen 
Tävlingsprogramgruppen 
Arbetsgruppen för SSF Timing 

Skribent: Ludvig Remb
E-post: This is a mailto link

MAIN PARTNER

PREMIUM PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info