Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll
Foto: Bildbyrån Jens Burman

Sixten Jernbergpriset tilldelas Jens Burman

31 MAJ 2021 12:00
Årets Sixten Jernbergspris tilldelas Jens Burman som under den gångna säsongen påvisat att svenska längdskidåkning står inför en generationsväxling på herrsidan. Burman har med stor övertygelse visat på hur bra han kan vara när han är skadefri.
  • Skapad: 31 MAJ 2021 12:00

– Det är många duktiga skidåkare som har fått priset genom åren och det känns verkligen ärofyllt att få komma med på samma lista som andra historiskt duktiga åkare, säger en stolt Jens Burman.

Priset tilldelas Jens Burman med följande motiveringen:

Svensk längdskidåkning är inne i en generationsväxling på herrsidan. Nyckelpersonen under denna period är Jens Burman. Vintern 2021 visade han att han på rätt väg.  

Jens Burman har precis som flera andra lovande svenska skidåkare haft ryggproblem. Säsongen 2020/2021 var ett bevis på hur bra han kan vara och hur bra han kan bli när han är skadefri.

När han blev femma på femmilen i VM och när han senare med en tredjeplats tog sin första pallplats i världscupen fick Jens Burman kvitto på att han hör hemma i den översta världstoppen.

Åsarna IKs Jens Burman vann 15 kilometer vid SM-tävlingarna i Borås och tog även guld på 50 kilometer när resterande SM-tävlingar avgjordes i Kalix i slutet av säsongen.

Därmed är Jens Burman en värdig vinnare av Sixten Jernberg-priset 2021.

­Priset har delats ut sedan 1965, året efter att Sixten Jernberg avslutade sin framgångsrika karriär. Det går till en åkare som svarat för starka prestationer under SM-tävlingar, priset kan endast erövras en gång.

I fjol utsågs ingen pristagare med anledning av den rådande pandemin. Restriktioner från myndigheterna bidrog till att SM inte kunde genomföras.

Priset delas ut av en jury bestående av en representant från Svenska Skidförbundet, representanter från SM-organisationerna samt en journalist. 2021 bestod juryn av Johan Esk, Dagens Nyheter, Håkan Axelsson, Borås SK, Lars Lundberg, Kalix SK och Ludvig Remb, Svenska Skidförbundet.

Lista med samtliga pristagare sedan instiftandet 1965

Skribent: Ludvig Remb / Ulrika Sterner
E-post: Adressen Gömd

MAIN PARTNER

PREMIUM PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
SvSpel_SoMe_Spons_316x103.jpg
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info