Hoppa till sidans innehåll

Arrangör till SM-avslutningen i längdåkning söks

05 OKT 2021 19:13
Längdrådet har med underlag från tävlingsprogramgruppen beslutat att SM-avslutningen i längdåkning åter blir ett ansökningsbart arrangemang.
  • Skapad: 05 OKT 2021 19:13

Inför den officiella tv-sända säsongspremiären 2016 beslutade längdrådet att arrangörerna i Bruksvallarna och i Gällivare skulle stå värd för arrangemanget vartannat år på respektive ort. För att kompensera den arrangör som inte hade någon premiär så inkluderades i beslutet att arrangören utan premiär under en säsong skulle arrangera SM-avslutningen (sprintstafett och 30/50 km).

Upplägget har till ena delen varit en kompensation för arrangörerna, men även en bra lösning över lag då intresset att arrangera SM-avslutningen varit svagt. Sedan beslutet kring premiär och SM-avslutning 2016 så har det från tid till annan riktats kritik mot SSF att uppgörelsen innehåller SM-avslutningen.

En ytterligare sak som varit återkommande sedan 2016 är att arrangörerna blivit av med tävlingar i SM-avslutningen, vissa år på grund av att den ordinarie SM-veckan förlängts samt att det vid något tillfälle inte varit möjligt att arrangera tävlingarna då andra arrangemang tillkommit som inte var aktuella 2016.

Sammanfattningsvis är intrycket att beslutet kring SM-avslutningen från 2016 inte fungerat tillfredställande och att det finns fog för att se över upplägget.

Viktigt att understryka är att överenskommelsen kring säsongspremiären fungerar mycket bra efter några års ”roteringar” mellan Bruksvallarna och Gällivare och att det inte finns någon anledning att ändra på det.

Längdrådet har därför vid sitt möte 30 augusti 2021 beslutat följande:

  • Överenskommelsen från 2016 som säger att Bruksvallarna och Gällivare vartannat år ska arrangera SM-avslutningen upphör.
  • Bruksvallarna arrangerar SM-avslutningen 2022 (endast sprintstafett då SM-veckan i Piteå är utökad)
  • SM-avslutningen skall fortsättningsvis innehålla sprintstafett och 30/50 km.

SM-avslutningen från 2023 och framåt är därmed sökbara för intresserade arrangörer och tävlingsprogramgruppen tar tacksamt emot ansökningar för SM-avslutningen 2023 fram till 8 november 2021.  Därefter kommer en arrangör för 2023 offentliggöras i samband med säsongspremiären i Gällivare. Ansökningar för 2024 mottages också och dessa kommer behandlas vid tävlingsprogramgruppens vårmöte 2022.

Ansökningsblanketter för SM-tävlingar

Skribent: Ludvig Remb
E-post: This is a mailto link

MAIN PARTNER

PREMIUM PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info