Hoppa till sidans innehåll
Foto: Patrik Söderqvist

Asfaltsslingor rullar in, det går bra nu

06 SEP 2021 14:04
Gillar du skidåkning året runt och vill åka rullskidor i säker miljö? Då passar verkligen en omskrivning av Petters låt likt rubriken in, för allt fler asfaltsslingor rullar in, det går bra nu!
  • Uppdaterad: 06 SEP 2021 14:04

Genom hårt jobb av engagerade föreningar och kommuner, stöttade av Allmänna Arvsfonden, sponsorer och andra finansiärer blir det allt fler asfaltsslingor. På lördag invigs det senaste tillskottet, en 3,3 km lång och 4 meter bred multibana för all rullsport utan motor i Storvreta, Uppsala Kommun. 

I Storvreta har man haft det befintliga elljusspåret som utgångspunkt och på så sätt skapat slingor och avkortningsmöjligheter som passar alla. Samtidigt med asfalteringen så har man även asfalterat och moderniserat 50-meterskjutvallen för skidskytte och anlagt en ny damm för att säkra vatten till snötillverkning. Dammen får en spektakulär placering mellan fallmål och skyttevall; man skjuter alltså över en fin vattenspegel. Det görs även en cykelpumptrack och skicrossbana i anslutning till skid- och skidskyttestadion, till en början utan asfaltsbeläggning. Se bilder och filmer från anläggningsarbetet på Storvreta IK skidors facebooksida. Stort grattis till er och alla i er närhet för de nya möjligheter som nu erbjuds till säker rullsport och aktivititet! Du kan också bli en del av invigningshelgen i Storvreta genom att delta i något av premiärloppen, eller genom att göra en provtur på slingan. Läs mer om hela invigningsprogrammet från fredag till söndag och om arenan på lprarena.se.

Storvreta-asfaltsslinga-upplopp-Patrik-Söderqvist-640-331.jpg

Asfaltering av upploppet i Storvreta, 8 meter brett blir det färdiga upploppet. Foto Patrik Söderqvist

Tidigare i juli blev det också klart med en asfaltsslinga i Lima. Hälften blev färdigställd under förra hösten och nu i sommar har alltså hela slingan blivit färdig. Slingan på 2,5km och 3,5m bredd har redan hunnit bli en favorit hos många av de som testat den.  Även här är asfaltsslingan knuten till en 50-meters skidskyttevall och finansieringsstöd har erhållits från bland annat Allmänna Arvsfonden. I samband med projekteringen passade föreningarna också på att gräva ned anslutning av rörledningar från Västerdalälven för utökad vattenkapacitet till snökanonerna och utbyggnad av elledningar och belysningsmaster inom stadionområdet. Det gäller att passa på när man ändå gräver. Även till Lima SKG och Lima IF vill vi från Svenska Skidförbundet rikta ett stort grattis till er nya fina asfaltsslinga för säker och stimulerande rullsport!

Lima-asfaltsslinga-Tommy-Mattsson.jpg

Lima skid- och skidskyttestadion med ny asfaltsslinga möjliggör skidåkning och skidskytte året runt. Fotograf Tommy Mattsson

Och under september blir det klart med en tredje ny slinga 2021, i Häverödal i Norrtälje kommun. 3 km med 3-3,7m bredd. På samma sätt är det här stöttat till stor del av Allmäna Arvsfonden och med anslutning till en 50-meters skidskyttevall. Asfaltering påbörjas i nästa vecka och invigningen blir den 26 september med Regionsmästerskap i skidskytte.

Klart är också stöd från Allmäna Avsfonden till asfaltsslinga i både Luleå och Hudiksvall. I Luleå blir man först ut med att göra en asfalterad multpumptrack som är anpassad för all rullsport, dvs som även ska passa för rullskidor, skateboard, kickbike och inlines och inte bara för cykel. Det kommer definitivt locka till spontan rullaktivitet av alla slag och det blir spännande att se utfallet när multitracken står klar. I Hudiksvall blir det också en pumptrack, men till en början för cykel med grusunderlag. Aktivitet lockar till aktivitet och att släppa på gränser mellan olika idrotter är viktigt för en levande och pulserande idrottsanläggning. Blir det möjligen premiär och invigning i Luleå och Hudiksvall under nästa sommar?

Vi har tidigare skrivit om den förbisedda självklarheten i asfaltslingor för rullsport (läs  Det omöjliga borde vara möjligt), vilket nu verkar förändras till en verklig självklarhet i många kommuner. Svenska Skidförbundets strategimål i antal asfaltsslingor får glädjande revideras uppåt för varje år. Det finns nu 44 st asfaltsslingor (lägg därtill de ovan som kommer att färdigställas under det kommande året). Här är en förteckning över alla asfaltsslingor. Ett annat strategimål är att det till 2026 ska finnas asfaltsslingor >1,5 km i alla våra 20 största städer. Där finns det fortfarande en hel del jobb att göra för kommunerna i att själva eller tillsammans med föreningar förverkliga målbilden. Kvarstår gör Stockholm, Malmö, Linköping, Västerås, Helsingborg, Norrköping, Lund, Halmstad, Gävle, Södertälje, Växjö och Karlstad.   Det positiva är att när väl insikten om det självklara i säker miljö för rullsport slår in så kan tid mellan beslut och färdig slinga vara kort, där Storvreta IK Skidors och Borås GIF:s satsning (Läs Borås GIF helt rätt i tiden med ny anläggning) är bra bevis på detta.

Går du i din förening eller i din kommun i tankar kring asfaltsslingor och säker rullsport för alla? Kontakta anläggingskonsulenten längd- och rullskidor får råd och tips,s e kontakt nedan. Det finns mycket att vinna på att ta del av andras erfarenheter så att inte backar och kurvor blir för branta och snäva, att alla kurvor får rätt dosering, hur man gör slingor som passar allt från nybörjaren, barnet, motionären, vasaloppsåkaren och eliten, hur man kan skapa förutsättningar för spontan rullaktivitet med lärande och omedveten färdighetsutmaning och var man finner finansieringsstöd.

Kontakta Svenska Skidförbundets anläggningskonsulent för längd- och rullskidor, Jonas Braam, via telefon 0733-223222 eller via mejl This is a mailto link om du har frågor kring asfaltsslingor, multipumptrack eller andra anläggningsfrågor.

Skribent: Jonas Braam
E-post: This is a mailto link

MAIN PARTNER

PREMIUM PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info