Hoppa till sidans innehåll

Åtta längdåkare ansluter till OS-truppen

21 DEC 2021 09:49
Sveriges Olympiska Kommitté, SOK, delade ut OS-biljetter till ytterligare åtta längdåkare när OS-truppen växte med 19 starka vintersportnamn under tisdagen.
– Vi är på väg mot en stor och stark OS-trupp, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.
  • Uppdaterad: 21 DEC 2021 09:49

De åtta som fick en tidig julklapp i form av en plats i OS-truppen är: Maja Dahlqvist, Moa Olsson, Emma Ribom, Marcus Grate, Johan Häggström, Leo Johansson, Anton Persson och William Poromaa. 

Maja Dahlqvist har dominerat i längdsprint hittills under säsongen, med fyra raka individuella segrar och dessutom seger i sprintstafett tillsammans med redan OS-klara Jonna Sundling. På damsidan har skadade Linn Svahn tackat nej till att tävla i OS. I truppen ges nu även platser till Emma Ribom (fyra och sex i fristilssprintar) och Moa Olsson (åtta i jaktstarten i Ruka, med tredje bästa tid). Både Emma och Moa var med i det lag som spurtade ned Norge och slutade tvåa i stafetten i Lillehammer tillsammans med redan OS-klara Frida Karlsson och Ebba Andersson. 

På herrsidan tas sprintåkarna Marcus Grate (sexa i Lillehammer) och Anton Persson (åtta i Davos) ut till OS i Peking. Johan Häggström och William Poromaa ingick tillsammans med redan OS-uttagna Oskar Svensson och Jens Burman i det stafettlag som slutade fyra i VM i våras. Poromaa var dessutom topp-tio i två individuella VM-lopp. Leo Johansson tas ut också han ut som stafettåkare efter att ha slutat 13:e i jaktstarten i Ruka. 

Jag är väldigt belåten med truppen som den ser ut. Vi har en väldigt stark konkurrenssituation, särskilt på damsidan. Där kommer vi att göra ytterligare uttagningar i januari, säger landslagschef Anders Byström. 

I längd finns nu 13 uttagna åkare och totalt finns maximalt 16 kvotplatser att fördela, åtta män och åtta kvinnor. 

Följande aktiva är nu klara för OS 

Damer 
Frida Karlsson 
Ebba Andersson 
Jonna Sundling 
Maja Dahlqvist 
Moa Olsson 
Emma Ribom 
(Linn Svahn, avstår sin plats på grund av skada) 

Herrar 
Jens Burman 
Oskar Svensson 
Marcus Grate 
Johan Häggström 
Leo Johansson 
Anton Persson 
William Poromaa 

Skribent: Astri Lindbäck
E-post: This is a mailto link

MAIN PARTNER

PREMIUM PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info