Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Blågula vägen - Utrustning och vallning

08 NOV 2021 11:30
Gör som skidföreningen Luleå Gjutaren, förenkla och avdramatisera utrustning och vallning för att ge fler möjlighet att uppleva skidglädje!
  • Uppdaterad: 08 NOV 2021 11:25

Utrustning och vallning är en naturlig del av längdskidåkning. Samtidigt är det en del som både kan skapa glädje och frustration. En del tycker att utrustning och vallning är enkelt, en del tycker att det är lagom och en del tycker att det är svårt. I vår utvecklingsmodell Blågula vägen får ni i föreningen konkreta tips på hur ni kan jobba tillsammans och genom det förenkla.

Skidföreningen Luleå Gjutaren utgår ifrån Blågula vägen för att försöka förenkla så mycket som möjligt kring utrustning och vallning.

- Varje höst genomför vi en bytardag för att få ner kostnaderna och göra det enkelt för våra medlemmar att hitta utrustning som passar dem. Vi har också en köp- och säljfunktion på hemsidan där medlemmarna kan köpa och sälja begagnad utrustning, berättar Jens Kärrman ordförande i Luleå Gjutarens IF. 

Med utgångspunkt från Svenska Skidförbundets riktlinjer för barn- och ungdomsverksamhet har Luleå Gjutaren tagit fram rekommendationer och tips för utrustning och vallning. Jens beskriver att de eftersträvar ett öppet klimat där de försöker hjälpa och stötta varandra både vid träning och tävling. 

- I år är ambitionen att ha vallarekommendationer i samband med våra arrangemang, men det finns säkert mer att göra för att underlätta för barn och föräldrar både i samband med tävling och träning, säger Jens. 

Varje år genomför Luleå Gjutaren grundläggande vallakurser för både nya och gamla medlemmar. Det skapar trygghet och erfarenhetsutbyte kring vallning och många inser förhoppningsvis att det inte behöver vara så komplicerat. 

- Till vintern har vi planerat att våra ungdomar ska få testa att valla själv vid några träningar. Det tror vi är ett bra sätt att avdramatisera vallningen och vi vet också att ungdomar växer av att ta ansvar. Att kunna valla själv är en del av att skapa ett livslångt skidintresse, avslutar Jens.

Härligt med exempel från er ute i föreningarna och vi vet att många av er har bra arbetssätt kring vallning och utrustning, vilket gör att fler tycker att det blir enklare och roligare. Tveka inte att höra av er om ni vill dela med er.

Avslutningsvis vill vi poängtera att hur bra skidorna kommer att fungera beror till ca 70 % på skidans egenskaper, ca 20 % på struktur/belag och ca 10 % på vallning. I grunden handlar det alltså om att ha rätt utrustning som är anpassad för dig hellre än att utrustningen är ny. Precis som Luleå Gjutaren kan du ta hjälp av någon i föreningen, eller ställa frågor till en erfaren sporthandlare när det är dags att köpa utrustning. När du väljer skidor bör du i första hand anpassa efter din vikt och skidornas spann.

På sidan 38–40 i Blågula vägen (länk) kan du läsa mer om utrustning och vallning.

Vill du/ni beställa en tryckt upplaga av Blågula vägen?
Skicka då din beställning till This is a mailto link. Kostnad 50 kr/st.

Frågor och funderingar kontakta våra längdkonsulenter.

Skribent: Anders Strid
E-post: Adressen Gömd

MAIN PARTNER

PREMIUM PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
SvSpel_SoMe_Spons_316x103.jpg
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info