Hoppa till sidans innehåll

BlåGula vägen – Utvecklingsstadierna

21 OKT 2021 16:24
I vår utvecklingsmodell – BlåGula vägen beskrivs de olika utvecklingsstadierna. Dessa stadier beskriver hur utvecklingen av en skidåkare kan se ut från barn till ungdom och vidare mot junior och senior.
  • Skapad: 21 OKT 2021 16:24

Syftet med indelning i stadier är att beskriva hur träningen och verksamheten bör anpassas utifrån ålder och nivå. För det gäller ju att försöka ha ”rätt verksamhet i rätt ålder” – eller hur?!

I BlåGula vägen kan du läsa om respektive stadies:

Rekommendationer av träning - Inriktning på ledarskapet - Stödmaterial – Utbildning - De aktivas holistiska utveckling - Fysiologisk träningsbarhet - Tävlingsrekommendationer

I basen av utvecklingsmodellen finns lek- (-9år) och grundstadiet (9-12år). Här handlar om att skapa förutsättningar för ett livslångt intresse för längdskidåkning.

I nästa steg, uppbyggnadsstadiet (ca 13-16år), skapas de fysiska förutsättningarna för ett livslångt idrottande. I senare delen av uppbyggnadsstadiet kan träningen för den som siktar mot att prestera i skidspåret bli mer fokuserad. Detta innebär inte att individen behöver välja att satsa på längdskidor som enda idrott, men däremot krävs en tillräckligt hög fysisk aktivitetsnivå varje vecka för att den fysiska kapaciteten ska vara tillräckligt utvecklad när träningsdosen ökas.

I förprestationsstadiet (ca 16-19 år) när ungdomen har nått junioråldern, blir träningen alltmer fokuserad mot prestation och i prestationsstadiet (ca 20år och uppåt) befinner sig de längdåkare som verkligen vill satsa mot att nå eliten.

Genom utvecklingsstadiet Skidor hela livet finns möjlighet för alla som önskar att vara en del av längdskidåkningen, oavsett ålder, tidigare erfarenheter eller ambitionsnivå. Här finns alla som är nyfikna på hur de ska kunna fortsätta utvecklas som skidåkare, men framför allt gillar att träna och vill vara en del av gemenskapen i föreningen.
Här finns exempelvis 17-åringen som bestämmer sig för att inte gå in i en elitsatsning, men vill fortsätta tävla. Den före detta elitidrottaren som vill fortsätta hålla sig i form, eller den nyfrälste 50-åringen som upptäckt glädjen med att träna tillsammans med andra i en förening.

Oavsett vilket utvecklingsstadium man befinner sig på bör det stimulera till ett livslångt fysiskt aktivt liv vilket är bra för hälsan ända upp i ålderdomen. Snöstjärnorna och pilarna i utvecklingsmodellen symboliserar att det bör finnas en rörlighet och möjlighet till förflyttning mellan utvecklingsstadierna, exempelvis kan nittonåringen som för tillfället tappat motivation till egen skidsatsning, ändå vilja vara kvar inom skidåkningen och känna glädje som ledare och förebild för yngre i föreningen.

Kom ihåg! 
”Oavsett vilket utvecklingsstadium aktiva befinner sig på bör träningen stimulera ett livslångt aktivt liv.”

Här hittar ni hela Blågula vägen (länk):
https://www.skidor.com/Grenar/langdakning/Utbildning/Utvecklingsmodellen/


Vill du/ni beställa en tryckt upplaga av Blågula vägen?
Skicka då din beställning till This is a mailto link. Kostnad 50 kr/st.

Frågor och funderingar kontakta våra längdkonsulenter:

Anders Strid - norra Norrland
This is a mailto link tel. 070-271 44 39

Anna Norman - södra Norrland
This is a mailto link tel. 070-339 26 08

Anki Danielsson - Mellan Sverige
This is a mailto link tel. 070-266 56 76

Robin Isbring -Södra Sverige
This is a mailto link  tel.070-301 53 13

Skribent: Mattias Bångman
E-post: Adressen Gömd

MAIN PARTNER

PREMIUM PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info