Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Digitalt erfarenhetsutbyte med landets längdkommittéer

23 APR 2021 12:27
Öppen dialog och regelbundna möten mellan landets längdkommittéer och förbudet bidrar till samsyn och samverkan som gynnar hela Skidsverige.
  • Skapad: 23 APR 2021 12:27

Efter ett inställt möte i fjol har nu landets längdkommittéordförande och längdrådsrepresentanter träffat förbundets tjänstemän för att byta erfarenheter och diskutera strategier som ska bidra till att vi når våra gemensamma mål.

Årets träff, så klart digital, hade fokus på den strategiska planen ”Strategi 2026” som antogs av SSF:s medlemsdistrikt i höstas under förbundsmötet. Mötet inleddes med att längdchefen Daniel Fåhraeus presenterade den verksamhetsplan som längdverksamheten inom Skidförbundet jobbar med.

Därefter inleddes mindre gruppdiskussioner. Deltagarna delade in i tre grupper utifrån geografiskt läge - syd, mellan och norra Sverige för att diskutera vilka positiva erfarenheter den gångna säsongen som man vill ta med sig in i framtiden och som kan bidra till att vi når målen i den strategiska planen.

Det diskuterades också hur distrikten i framtiden kan samarbeta för att svenska längdåkning ska utvecklas och bli än starkare. En viktig fråga i framtiden är hur vi kan ta hand om de som är vuxna men inte satsar mot elit, dvs ”Skidor hela livet”.

Jonas Braam, ansvarig för anläggningsfrågor på SSF, berättade om vad som sker inom området anläggning. Jonas Braam uppmanade distrikten att ge honom en kontakt i varje distrikt som han kan ha dialog med kring anläggningsfrågor.

Anders Strid, som arbetar som konsulent på SSF, berättade om årets utbildningsarbete. Digitaliseringen har medfört att SSF kunnat utbildat fler ledare än något annat år och adderat intressanta webinarier som har lockat otroligt många. Webinarierna har riktat sig till olika målgrupper och haft teman med allt från BAUIs skidskola till teknik och styrkeutveckling av elitåkare. SSF efterfrågar att varje distrikt utser någon som är utbildningsansvarig/kontakt som kan vara med och diskutera hur vi, framöver, ska planera utbildningsinsatserna inom respektive distrikt.

Göran Nilsson, ordförande i Längdrådet och Patric Björk, ledamot i längdrådet berättade kortfattat om längdrådets arbete och roll. Patrik berättade om den arbetsgrupp han leder som heter Skidor hela livet och fokuserar på att stimulera främst föreningar att arbeta med breddverksamhet för vuxna.

Norrbottens skidförbund berättade om satsningen ”Team Sparbanken Nord”.  Ett samarbete mellan skidgymnasier i länet, föreningar och distrikt som erbjuder träningsverksamhet främst för juniorer under sommaren. Utöver det så har man satsat på att få med unga ledare på dessa lägersamlingar för att ge dem en bra erfarenhet. Anders Strid som är konsulent i norra Norrland har stöttat dessa ledare inför lägren och även till viss del under lägren.

Detta var tredje gången sedan 2018 som SSF organiserat en träff för alla ordföranden i distriktens längdkommittéer. Fjolårets möte ställdes in med anledning av pandemin, men med ny teknik och ett öppet sinne kunde årets träff genomföras digitalt. Mötet avslutades med en sammanfattning och ett beslut att fortsätta genomföra kontinuerliga digitala träffar tillsammans med längdkommittéerna. Naturligtvis hoppas vi att våren 2022 innebär att vi kan träffas fysiskt!

Skribent: Karin Ersson / Ulrika Sterner
E-post: Adressen Gömd

MAIN PARTNER

PREMIUM PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
SvSpel_SoMe_Spons_316x103.jpg
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info