Hoppa till sidans innehåll

FIS tävlingar i Sverige öppnas upp för paraskidåkare

07 SEP 2021 16:31
Paraskidåkare på startlinjen i nationella FIS-tävlingar är en möjlighet som öppnar upp sig efter beslut av längdrådet under våren. En gemensam drivkraft i att hitta bra format på tävlingar för alla ligger bakom beslutet.
  • Uppdaterad: 07 SEP 2021 16:31

Med start kommande vinter ges de stående Paraskidåkarna möjlighet att starta på de nationella FIS-sanktionerade tävlingarna i Sverige. Det formella beslutet togs under våren av längdrådet efter dialog mellan Skidförbundet Längd och Parasportförbundet. 

— Det har varit en väldigt positiv dialog som lett till den här utvecklingen. Vår förhoppning är att fler tävlingstillfällen ska öka rekryteringen till paraskidåkningen, säger Ludwig Remb, nationell längdkoordinator.

Beslutet ses som ett första steg mot att integrera Paraskidåkningen i FIS-tävlingar vilket är en intressant förändring inför säsongen 2021/2022.

— Det beslut vi har nått med Skidförbundet längd känns väldigt glädjande och positivt. Vi för fortsatta bra dialoger och ser detta mer som ett startskott än som att vi nått fram. Förhoppningen är att vi tillsammans ska låta ett bra format växa fram och att vi över tid ska jobba för att Paraskidåkningen ska bli en naturlig del av många tävlingar. Förutom att det här beslutet öppnar upp fler tävlingsmöjligheter i riktigt tuff konkurrens och fler tävlingar totalt sett, så kan det även finnas möjlighet att tillgodoräkna resultatet från tävlingarna till de IPC sanktionerade tävlingarna vilket också kan öppna upp nya möjligheter, säger Fredrik Uusitalo, förbundskapten för Parasport Längd.

Samtliga nationella FIS-tävlingar öppnas upp för stående paraskidåkare. De paraskidåkare som deltar kommer starta först vid individuell start och sist vid masstart.  

— Det är en självklar utveckling i vårt strategiarbete mot att få så många som möjligt på snö. Jag är övertygad om att det kommer bli ett givande och inspirerande utbyte mellan de aktiva också, vi ska närma oss varandra på tävlingsarenan, säger Remb.

Skribent: Mattias Bångman
E-post: Adressen Gömd

MAIN PARTNER

PREMIUM PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info