Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Härliga aktiviteter för Parasportare!

23 FEB 2021 14:27
På flera håll försöker våra föreningar anpassa verksamheten så den passar för alla som vill testa på skidåkning. Här kommer två härliga bevis på det.
  • Skapad: 23 FEB 2021 14:27

Östersunds SK har sen 2016 haft verksamhet för Parasportare. Att få i gång en skidskola för barn med någon variant av funktionsnedsättning har sedan dess funnits med i planen och i vinter kom det i gång.

Klubben erbjöd barn från 7 till 12 år med syn-, rörelse- eller intellektuella funktionsnedsättningar att under sex torsdagskvällar vara med och ha kul på skidor. Att intresset var stort fanns det igen tvivel på då gruppen blev full på ett kick.

Syftet med verksamheten är i första hand att nå barn som tidigare inte haft en naturlig plats i föreningen, men även att inspirera fler föreningar i Sverige att göra samma sak, berättar Leif Danielsson Östersunds SK.

Till nästa säsong är tanken att de barn som nu går skidskolan erbjuds att fortsätta i träningsverksamheten.
- Jag har hållit på med det här i 40 år och det är kanske det roligaste jag gjort. Det är osannolikt inspirerande att möte de här barnen. Ni måste prova, säger Leif Danielsson Östersunds SK.

Inom Vårby IK har man haft aktiva Parasportare i flera år, med såväl intellektuell som fysisk funktionsnedsättning.
Så här berättar Anna Mannelqvist, ordförande i Vårby IK.

- Dessa ungdomar har hela tiden tränat i Vårbys ordinarie träningsgrupper men successivt har vi känt behovet av att skapa en träningsgrupp för de med intellektuell funktionsnedsättning som fått allt svårare med att känna social tillhörighet. I november startades Vårby IK:s Paragrupp i samarbete med RF/SISU och Örnsköldsviks kommun.

Tillsammans har vi skapat ett Parateam med två unga ledare som hämtar upp ungdomarna vid en samlingsplats och kör dem till träningen kl 18 på tisdagar, samtidigt som Vårbys övriga grupper tränar. Före jul deltog fem ungdomar mellan 10 och 16 år som går på grundsärskolan. Så fort vintern kom på riktigt efter jul så spreds sig ryktet att träna i Vårbys paragrupp är roligt så nu är vi 10 stycken som tränar och leker tillsammans på skidor. 

Vårby IK har med hjälp av Idrottslyftsmedel från SSF, Parasportförbundet och RF/SISU köpt in låneutrustning, underställ och skidkläder till totalt fem aktiva. När antalet aktiva dubblades ordnade Parateamet med låneutrustning från skolan, så att alla som ville delta kunde göra det. 

- Det värmer ända in i själen att se skidglädjen och kittlet i magen när dessa ungdomar kör kullarna och guppen i Vårby IK:s ski-cross bana. Träningen innehöll också hinderbana och stafett med samlande av ärtpåsar. Såklart avslutades träningen med varm saft runt elden ute såhär i pandemitider. Glada och positiva ungdomar som vill komma tillbaka - det bästa kvittot!, avslutar Anna Mannelqvist.

Skribent: Jenny Limby
E-post: Adressen Gömd

MAIN PARTNER

PREMIUM PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
SvSpel_SoMe_Spons_316x103.jpg
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info