Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll
Foto: Klas Rockberg Barn och ungdomar springer för klimatet, i Ekebyhovsbacken.

I höst swishas det i Klimatbacken igen

17 JUN 2021 10:13
Klimatbacken är ett samarbete mellan Svenska Skidförbundet och Vattenfall för att lyfta klimatfrågan på allvar och skapa en hållbar framtid för skidsporten och ta tillvara klimatengagemanget hos dagens ungdomar.
  • Uppdaterad: 17 JUN 2021 10:21

Det allt varmare klimatet har en påverkan på skidsporten, precis som skidsporten i sin tur påverkar klimatet. Genom projektet Klimatbacken vill Vattenfall och Skidförbundet tillsammans skapa medvetenhet kring klimatet, och på ett lustfyllt sätt skapa både hopp och engagemang. Grundtanken med Klimatbacken är att klubbar ska kunna samla in pengar till klubbkassan på ett roligt sätt – utan att behöva sälja eller köpa något. Istället ska de springa ihop pengarna!  

De klubbar som medverkar ges också konkreta tips och råd för att bli mer energi- och klimatsmarta, samt har chans att ansöka om pengar, och annat, från den fond som skapats för Klimatbacken.

Klubbarnas barn och ungdomar fixar sina egna sponsorer. Det kan vara släkt och vänner eller något lokalt företag. När det är dags för Klimatbacken ”ger ungdomarna järnet” under 30 minuters back- eller löpträning på klubbens anläggning. Sponsorerna bidrar med en överenskommen summa per höjdmeter som deras förkämpe springer, som sedan swishas till klubben.

Klimatbacken lanserades redan 2019 och flera klubbar har redan medverkat i projektet. Alla klubbar som deltar i Klimatbacken får hjälp och stöd med marknadsförings- och eventmaterial. Klubben kan även ansöka om ekonomiska medel från Klimatbackens fond, maximalt 10 000 kronor per klubb, och erbjuds även råd och enskild konsultation om hur klubben kan bli mer klimatsmart.

– Smältande glaciärer och tunnare snötäcke ger mindre skidåkning och längre resor till snön, och mer konstgjord snö. Skidsporten påverkas hårt av det varmare klimatet men är också en av de sporter som påverkar klimatet. Det är inget vi kan fly ifrån. Men vi kan springa, säger Lars Ejeklint klimatcoach på Vattenfall som uppmanar klubbar att springa i Klimatbacken i höst.

Läs mer om projektet och hur din klubb kan medverka på www.klimatbacken.se

Skribent: SSF
E-post: Adressen Gömd

MAIN PARTNER

PREMIUM PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
SvSpel_SoMe_Spons_316x103.jpg
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info