Hoppa till sidans innehåll

Kanonstart för snöläggare

20 DEC 2021 11:22
Med en ovanligt lång och kall sammanhängande period i inledningen av säsongen har snöläggare skapat bästa förutsättningar för en vinter fylld av skidglädje.
  • Skapad: 20 DEC 2021 11:22

För alla som säkrat upp sin anläggning med ett snösystem och som stod redo när kylan kom blev det en närmast perfekt start på skidsäsongen. Det är annars ganska vanligt att det i inledningen av säsongen är mycket på och av med några dagars kyla följt av någon vecka med varmare temperaturer, och så några dagar med kyla igen osv. Den här säsongen ville Kung Bore något annat - till glädje för alla snöläggare!

Kylan började i norr, men spred sig snabbt nedåt landet. Ett tag var hela 10-dygnsprognosen helt blå på de flesta håll. Och inte bara blå, utan knallblå! Eftersom den möjliga mängden snöproduktion ökar linjärt med kallare temperaturer kunde det gynnsamma vädret temperaturer till viss del kompensera det rekordhöga elpriset som var i slutet av november och i början av december. 

Många anläggningar kunde trycka på startknappen och sen köra på oavbrutet i omkring 10 dagar +- några dagar beroende på var anläggningen befann sig i landet. Det har gjort att stora delar av säsongens förväntade snöbehov kunde säkras redan vid första snöläggarperioden. Längdanläggningar som är vana vid att öppna sina skidspår gradvis och kontinuerligt öka under en lång period kunde nu öppna långa spår direkt. En bättre start kunde man knappt tänka sig.

Dessutom verkar det som att väderturen hänger i sig. För efter en dryg veckas mildväder verkar nu kylan åter komma in över landet och det finns stora möjligheter att snöläggarna som gör det vita guldet på våra anläggningarna kan hinna klart att spruta hela säsongens förväntade snöbehov redan i december. Fantastiskt bra då de flesta har ett elavtal där det förutom det rörliga priset per kWh också finns en stor fast del som måste betalas för varje månad som snösystemet är igång.

Den här säsongsöppningen visar tydligt behovet och nyttan av tillverkad snö. För trots kylan så har det för anläggningar som enbart förlitar sig på natursnö varit ett antiklimax med väldigt lite snönederbörd (med vissa lokala undantag som i t ex småländska höglandet som fick uppåt 40 cm nysnö). Och efter kylan kom värme och nederbörd i form av regn. Den natursnö som eventuellt hade kommit försvann eller minskade då fort, medan de tjocka snöbäddarna med vädertålig tillverkad snö höll emot bra. Så när snöanläggningar tror på en rekordsäsong där barn, ungdomar, vuxna och seniora 60+:are redan åkt massor av timmar skidor väntar många fortfarande på premiärturen.

En julönskan till alla skidälskare blir därför både kyla och snönederbörd i rikliga mängder - det kan du väl fixa Kung Bore!

Har du frågor om snösäkring och snötillverkning eller andra anläggningsfrågor längd- eller rullskidor, kontakta anläggningskonsulent Jonas Braam på telefonen 0733-223222 eller mejl This is a mailto link

Skribent: Jonas Braam
E-post: This is a mailto link

MAIN PARTNER

PREMIUM PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info