Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Laginsats bäddade för fina framgångar under Tour de Ski

11 JAN 2021 17:51
11 pallplatser och 5 segrar summerar längdlandslagets framgångar under den femtonde upplagan av Tour de Ski.
  • Skapad: 11 JAN 2021 17:51

Efter en månads uppehåll från Världscup och noggranna förberedelser för en coronasäker Tour de Ski-resa har längdlandslaget nått målgången och toppen av Alpe de Cermis. 11 pallplaceringar och 5 segrar blev svenskskörden för tävlingarna som har nått en rekordpublik.

− Över 1,7 miljoner tv-tittare följde Ebbas finalklättring. Det är fantastiskt roligt att våra skidstjärnor engagerar så många svenskar, säger Daniel Fåhraeus, Svenska Skidförbundets längdchef.

Och visst gavs tittarna anledning att följa tävlingarna. Den största svenska urladdningen kom under lördagens sprinttävlingar i Val di Fiemme när Linn Svahn, Maja Dahlqvist och Emma Ribom bäddade för Oskar Svenssons efterföljande seger genom att ta alla prispallens platser.

− Jag visste att Oskar är stark här. Att få visa det på en bana som är lik den i VM är så otroligt mäktigt, säger en lyrisk Linn Svahn efter att ha hoppat och hejat fram Svensson under hans sensationella finallopp.

Svenssons vinnarkoncept var att ta det initiativ ingen ville ta på det sista krönet innan nedförsbacken mot upploppets ingång. Med snabba skidor och imponerande åkstyrka lyckades han hålla undan till sin första världscupseger.

− Det var helt sjukt, att få se hela laget hur de reagerar. Det är bara fantastiskt allting, säger Svensson.

Den avslutande klättringsetappen uppför Alpe de Cermis inleddes med att svenskorna formerades sig i fronten för att skapa förutsättningar i totalsammandraget för den slutlige etappvinnaren Ebba Andersson. Linn Svahn satte upp tempot direkt från start.

− Vår plan var att ansvara för farthållningen och sedan släppa upp Ebba in mot backen. Det finns en smal passage i botten av backen och där ville vi ge Ebba chansen att komma loss och få ett par viktiga metrar mot duktiga klättrare, säger Svahn.

Ebba Andersson tackade och tog emot genom att klättra snabbast av alla mot karriärens första världscupseger.

− Jag träffade laget direkt efter deras trippelseger på lördagen och redan då var taktiken klar för söndagen. Det ska bli kul att se detta i efterhand på TV, säger Ebba Andersson.

Ebba Andersson slutade på tredje plats i det totala sammandraget och blev med det bäste svensk.

Skribent: Mattias Bångman
E-post: Adressen Gömd

MAIN PARTNER

PREMIUM PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
SvSpel_SoMe_Spons_316x103.jpg
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info