Hoppa till sidans innehåll

Landslagschef Byström kastar ett öga i backspegeln men har blicken fast framåt

15 APR 2021 11:31
Säsongen 2020/21 går förstås till historien som Covid-säsongen, men trots det har det utövats mängder av spännande längdskididrott under vintern. Längdlandlagschefen Anders Byström summerar säsongen.
  • Uppdaterad: 15 APR 2021 11:31

Internationella Skidförbundet FIS gjorde ett gediget jobb med att ha dialog med nationerna och skapa ett säkerhets- och hälsotänk runt alla evenemang och därför kunde stora delar av säsongen genomföras med hög sportslig kvalitet. Lidande blev dock nivåerna under världscup och VM, där det till exempel inte kunde anordnas en enda Skandinavisk cup denna säsong. Istället blev de nationella tävlingarna med Volkswagen Cup och SM viktiga för de som inte fick möjlighet att tävla i den svenska landslagsdressen.

På hemmaplan ställdes tävlingar in men Skidsverige ställde upp. Fyra VW-Cup genomfördes med starka startfält. Anna Dyvik slutar som dubbel segrarinna på hemmaplan med vinst i både VW-cup och totalsegrare i SM-touren. På herrsidan vinner Björn Sandström SM-touren medan Markus Ruus står som slutsegrare i VW-Cup.

Längdlandslaget har skapat en organisation som jobbar med värdegrund och tydliga ledord. Målet är att aktiva och ledare/vallare ska trivas och må bra – tillsammans skapa en utvecklande och givande miljö i landslaget.

Internationellt har Sverige avslutat en av de bästa säsongerna någonsin med totalt 31 pallplatser i världscup och VM. I VM blev det sju medaljer varav två guld till Jonna Sundling i sprint och Jonna Sundling tillsammans med Maja Dahlqvist i teamsprint. Även herrarna var nära medalj med en fjärdeplats på stafetten och många andra lovande prestationer.

På junior- och U23-VM kämpade Sveriges tjejer och killar storartat genom att köra hem hela 7 medaljer, med guldglans för damjuniorerna på stafetten. Redan har utvärderingarna från den gångna säsongen påbörjats och planerna inför OS-säsongen 2022 smids.

Att Ebba Andersson är en de bästa distansåkarna i världen gav avtryck på såväl SM i Borås som vid de avslutande individuella SM-tävlingarna i Kalix. Glädjande nog ser vi även att våra herrar tar stora kliv med Jens Burman i spetsen och visst - en säsong är slut – men vi är redan redo att ta oss an nästa.

 

Skribent: Anders Byström / Ulrika Sterner
E-post: Adressen Gömd

MAIN PARTNER

PREMIUM PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info