Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Landslagsskidåkaren och världsmästaren Lennart Larsson är död

31 MAR 2021 18:31
Förre världsmästaren och förbundskaptenen i skidor Lennart ”Lill-Järven” Larsson har avlidit, 91 år gammal. Närmast anhöriga är hustrun Margareta och dottern Agneta med familj.
  • Skapad: 31 MAR 2021 18:31

Lennart Larsson fick ett par hemsnickrade skidor som liten gosse. Det blev kärlek vid första stavtaget, och den kärleken bestod livet ut.

Lennart växte upp bland hårt arbetande småbrukare och deras hustrur i byn Granbergsträsk, Västerbotten. Skidor blev ett fortskaffningsmedel till arbetet i skogen, där timmerhuggning gav styrka och uthållighet. Tävlandet stimulerades redan i byaskolan. Långa löprundor upp och ner för byns omgivande backar och berg gav resultat.

Under ett decennium var Lennart Larsson bofast i det svenska landslaget. Han blev bronsmedaljör i OS-stafetten i Cortina 1956 och världsmästare i stafett vid VM i Lahtis 1958. Sitt bästa lopp åkte Lennart på den olympiska femmilen i Squaw Valley 1960, där en bruten skida förvandlade en trolig medalj till en fjärdeplats.

För unga skidåkare på 50 – och 60-talet blev Lill-Järven en idol och ett föredöme med sin vackra diagonalstil. Smeknamnet ”Lill-Järven” kom sig av att han tävlade för Skidklubben Järven, Jörn, där den äldre lagkamraten Tore Karlsson redan begåvats med smeknamnet ”Järven.” 

Efter tiden som aktiv rekryterades Lill-Järven som svenska skidlandslagets första förbundskapten. Han skärpte kraven på träningsmängd, varvid ungdomarna Sven-Åke Lundbäck, Thomas Magnuson och Lars-Göran Åslund replikerade med att ta VM-guld.

Lennart gick Bosöns idrottsfolkhögskola och utbildade sig till specialinstruktör vid Gymnastik – och Idrottshögskolan i Stockholm. Han blev skidtränare vid folkhögskolan i Älvsbyn och skidgymnasiet i Lycksele, där Magdalena Forsberg, Per Elofsson och Björn Ferry var några som nådde toppen.

Lennart och Margareta Larsson valde att bli pensionärer i Skellefteå, med närhet till Margaretas barndomsställe Furuögrund vid havet och Lennarts hemby Granbergsträsk. Där finns Lill-Järvens skidmuseum till beskådan i den gamla byaskolan, vägg i vägg med minnet av en annan av byns kändisar, författaren Birger Vikström.  

Vid 89 års ålder debuterade Lill-Järven själv som författare med sin memoarbok I klassiska spår. Jag fick då förmånen att hjälpa till. Under arbetet lärde jag känna en rättskaffens människa och en stor idrottsman, som sällan eller aldrig bröt en tävling. Att kämpa var Lill-Järvens motto, men den sista, svåra sjukdomen kunde han inte besegra.  

Skribent: Robert Tedestedt
E-post: Adressen Gömd

MAIN PARTNER

PREMIUM PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
SvSpel_SoMe_Spons_316x103.jpg
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info