Hoppa till sidans innehåll

Lisa tog silver med både dragvilja och taktisk finess

15 FEB 2021 08:08
18-åriga Strömnäsåkaren Lisa Eriksson avslutade ett framgångsrikt svenskt JVM med att ta silver på den klassiska masstarten. Eriksson var först aktiv i farthållningen för att sedan säkra silvret genom smart taktisk åkning in mot upploppet.
  • Uppdaterad: 15 FEB 2021 08:08

Efter det första JVM-stafettguldet sedan år 2016 i igår lördag dukades det idag upp för finaldag och klassiska masstarter i finska Vuokatti. Gårdagens guldlag med Märta Rosenberg, Lisa Eriksson, Lisa Ingesson och Moa Hansson fick välförtjänt förnyat förtroende.

Tidigt i loppet visade sig sprintmedaljören Moa Hansson pigg och långt framme. Från ett högt startnummer var det dock 18-åriga Lisa Eriksson som successivt skulle få upp tempot och representera Sverige i medaljstriden.
—Jag var lite osäker innan start med en seg känsla på uppvärmningen. Jag hade också ett högt startnummer så jag beslöt mig för att avvakta lite i inledningen, i det skedet av loppet är det ändå så många andra som är ivriga och vill dra, säger Lisa Eriksson.

In i loppets andra halvdel hade Eriksson navigerat sig fram till spetsen i den klunga som jagade den ensamt ledande norskan Margarethe Bergane.
—Vi fick tider om att vi närmade oss norskan ett tag men jag tänkte bara på matchen om silvermedaljen. Trots mycket dragjobb så kände jag mig pigg inför spurten.

Glidpartiet in mot stadion i Vuokatti har flera gånger tidigare under mästerskapet gynnat de som kommit bakifrån i vindsuget. Eriksson har varit med om liknande situationer flera gånger tidigare i tävlingssammanhang.
—Tidigare har jag varit den som gett mig först utför backen och blivit omgliden. Nu var jag fast besluten om att pusha fram ryskan som lite motvilligt gav med sig, det gav mig ett perfekt läge in mot upploppet.
Eriksson vek ut strax innan det motlutande upploppet bjuder in till diagonalåkning och kunde med god marginal defilera in över mållinjen som silvermedaljör.
—Jag gillar den typen av spurter, det finns liknande upplopp i exempelvis Åsarna och Boden och det har alltid passat mig bra.
Bakom Eriksson följde Märta Rosenberg, Moa Hansson och Lisa Ingesson alla inom de 8 främsta placeringarna.
—Det är väldigt utvecklande att vara del av en så bra årgång. Jag hade ingen aning om hur bra åkarna ute i världen är när vi åkte hit så det är skönt att veta att de kompisar jag tävlar mot hemma i Sverige varje helg tillhör världseliten, konstaterar Eriksson.

På herrsidan var Truls Gisselman snabbast och körde in sig på åttonde plats och visade återigen att han tagit stora kliva sedan förra årets JVM. Edvin Anger in som 22a, Emil Danielsson 28a och Pål Jonsson debuterade i JVM-sammanhang som 55a. 

Resultat, 15 km masstart klassiskt
1) Margarethe Bergane, NOR,
2) Lisa Eriksson, SWE,
3) Helen Hoffman, GER,

5) Märta Rosenberg,
7) Moa Hansson,
8) Lisa Ingesson.
Resultat, 15 km masstart klassiskt
1) Alexander Ivshin, RUS
2) Jan-Friedrich Doerks, GER
3) Alexander Ståhlberg, FIN

8) Truls Gisselman
22) Edvin Anger
28) Emil Danielsson
55) Pål Jonsson

Kompletta resultat
Damer
Herrar
Skribent: Lukas Johansson
E-post: Adressen Gömd

MAIN PARTNER

PREMIUM PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info