Hoppa till sidans innehåll

Magnus Myhr först ut som tävlingsledare för Smart Energy Cup

21 DEC 2021 22:31
Bruksvallarna var tidigare i december först ut som arrangör för Smart Energy Cup. Se tävlingsledare Magnus Myhr berätta sin syn på projektet som år 2026 ska generera i minskade utsläpp för cupen.
  • Uppdaterad: 21 DEC 2021 22:31

När Smart Energy Cup hade premiär 4-5 december var det startskottet för den klimatsatsning som år 2026 ska genera lägre utsläpp i samband med Svenska skidförbundets nationella seniortävlingar i längd. Magnus Myhr var som tävlingsledare för tävlingarna i Bruksvallarna först ut med att anamma konceptet.

—Steg 1 är att göra mätningar. Hur mycket resor är det, vilka maskiner används och vilket klimatavtryck gör vi. Varje deltagande förening och arrangör ska efter tävlingshelgerna skicka in statistik i ett system, på ett väldigt enkelt sätt, säger Myhr.

Efter tävlingarna i Bruksvallarna tar Falun över stafettpinnen för Smart Energy Cup i januari. Magnus Myhr ser det som intressant att under projektperioden, som pågår till år 2026, få möjlighet att utbyta kunskap och lösningar med andra arrangörer.

—Det finns ju som utgångspunkt inget facit så det kommer bli väldigt intressant att som arrangörer få göra detta tillsammans. Tillsammans ska vi få ny kunskap och hitta nya lösningar.

Hållbarhetsbyrån Gidås har tagit fram bokföringsunderlag som på ett enkelt och pedagogiskt sätt ska få arrangörer och deltagande föreningar att notera sina klimatpåverkande aktiviteter. Hållbarhetskonsulten och elitskidåkaren Björn Sandström jobbar till vardags på Gidås och är inom Smart Energy Cup ansvarig för arbetet med att mäta utsläppen.

—Vi har fått jättebra respons från klubbar och aktiva. Många aktiva har också ställt klimatfrågor till mig personligen som en följd av Smart Energy Cup. Vi har haft intresse från andra länder som har uppmärksammat och följer projektet, säger Sandström.

Skribent: Mattias Bångman
E-post: Adressen Gömd

MAIN PARTNER

PREMIUM PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info