Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Ny förstudie öppnar möjligheter för Business X Country 2.0

27 OKT 2021 13:00
EU-programmet Interreg Sverige-Norge ger stöd till projekt som utvecklar samhället inom fem områden. Svenska och norska skidförbundets ansökan om förstudie till framtida projektansökan har blivit beviljad inom området små och medelstora företag.
  • Skapad: 27 OKT 2021 13:00

Sverige och Norge har sedan länge varit konkurrerande nationer när det gäller längdskidåkning. Gränsen mellan nationerna i stort varit stängd när det gäller samverkan mellan skidförbunden och de företag/sponsorer som är knutna till sporten i respektive land. Både svenska och norska skidförbundet vill skapa såväl mervärden som tillväxt i näringsliv och samhälle genom att vara attraktiva partners för små och stora företag i arbetet kring hållbar utveckling.  Den allt hårdare internationella konkurrensen från andra idrotter och evenemang är en växande utmaning. Samtidigt finns det ett gemensamt intresse för att utveckla tävlingsarrangemang, arenor, teknik och kommunikation som möter denna konkurrens för att samtidigt bli attraktivare som samarbetspartners för sponsorer och näringsliv. Att göra detta med gemensamma insatser och resurser ger sannolikt mycket bättre förutsättningar för att lyckas. I det tidigare gemensamma interregprojektet "Business X Country" identifierades många gränshinder. Olika arbeten och processer startades upp för att undanröja dessa. Bland annat skapades gemensamma och gränsöverskridande forum, mötesplatser och arenor för sponsorer/företag kopplade till längdåkningssporten.

Utvärderingen av projektet visade att många av de processer och arbeten som genomfördes med fördel kan vidareutvecklas. Även skidförbunden och de företag/intressenter som ingått i projektet anser att det är mycket viktigt att ta vara på och vidareutveckla de projektresultat som uppnåtts. Samtidigt har nya framtida partners och intressenter identifierats vilket skapat nya möjligheter.

EU-programmet Interreg Sverige-Norge ger stöd till norska projekt som utvecklar samhället inom fem områden. Svenska och norska skidförbundets ansökan om förstudie till framtida projektansökan har blivit beviljad inom området små och medelstora företag.

Skidförbunden kommer nu tillsammans med tidigare och nytillkomna intressenter genomföra en förstudie i syfte att undersöka förutsättningarna för ett nytt gemensamt projekt inom ramen för Interregprogrammet Sverige-Norge 2021-2027. Förstudiens målgrupp kommer att vara de cirka 420 företag som idag är knutna till de svenska och norska skidförbunden. Ambitionen är också att utveckla och skapa ett större intresse för organisationernas både sportsliga och marknadsfokuserade aktiviteter fördelat över hela året.

Förstudiens mål och syfte

De svenska och norska organisationerna vill tillsammans med tidigare och nytillkomna intressenter genomföra en förstudie i syfte att undersöka förutsättningarna för ett nytt gemensamt interregprojekt. Målet med förstudien är att utreda och förankra förutsättningarna för ett kommande huvudprojekt. I förstudien ingår identifiering och kommunikation med olika intressenter/partners, utveckling och förankring av det framtida projektets syften, målsättningar och projektaktiviteter samt fastställande av projektorganisation och projektfinansiering.

Samarbetspartners

Förutom ett samarbete mellan Svenska Skidförbundet och Norges skiforbund är huvudmännen för det svenska evenemanget ”Trollhättan Action Week”, som i sin tur har inlett ett samarbete med det norska evenemanget Blinkfestivalen, viktiga samarbetspartners. Evenemangen är idag Sveriges och Norges största rullskidtävlingar.

Skribent: Ulrika Sterner
E-post: Adressen Gömd

MAIN PARTNER

PREMIUM PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
SvSpel_SoMe_Spons_316x103.jpg
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info