Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll
Foto: Österåkers Golfklubb

Österåkers Golfklubb sätter Stockholm på rullskidkartan

24 NOV 2021 08:08
Med två olika slingor av olika karaktär och totalt 8,5 km asfaltsbana har Österåkers Golfklubb skapat Stockholms första asfaltsslinga för rullsport, åtminstone utanför golfsäsongen.
  • Skapad: 24 NOV 2021 08:08

Att golfklubbar vintertid ordnar sysselsättning och verksamhet för sin personal och restaurang och samtidigt hjälper längdskidsporten med att göra fina skidspår för allmänheten är etablerat sen länge. Nu tar Österåkers Golfklubb steget mot säker rullsport för alla genom anläggning av Stockholms första längre asfaltsslinga. 

Marcus Markström från Åkersberga Sportklubb förklarar: - vi har länge haft ett samarbete där vi drar natursnöskidspår vintertid på golfbanan. I samband med anläggning av en ny väldigt fin 18-hålsgolfbana (designad av Henrik Stensson) så asfalterades alla gångvägar runt banan. När frågan kom nu i höst om det inte skulle vara av intresse att nyttja banan för säker rullsport så var vår spontana kommentar efter att ha provåkt den SJÄLVKLART!

Slingorna öppnades och de fina kommentarerna i facebookgruppen Längdskidor i Stockholm lät inte vänta på sig. Två slingor 5,5 km respektive 3 km av olika karaktär. En teknisk slinga som slingrar sig höger och vänster och upp och ned, samt en lättare men också småkurvig och rolig slinga.

I framtiden kan det också bli kanonsnöspår på delar av golfbanans asfaltsslingor. Vid anläggningsarbetet grävdes det även ned vattenledningar och uttagsposter för att mata framtida snökanoner.

Att en golfklubb anlägger Stockholms läns första längre asfaltsslinga dedikerad för rullsport är dock anmärkningsvärt. Möjligheten till säker rullsport för bland annat rullskidåkare har diskuterats många gånger här på skidor.com och Svenska Skidförbundet är mycket tydliga gentemot landets kommuner av behovet och det självklara i att ska finnas säkra asfaltsslingor dedikerade för rullsport utan annan trafik i kommunen och inte bara att det ska finnas trygga elbelysta motionsslingor för löpning och skidåkning i en kommun. Ett viktigt delmål i Svenska Skidförbundets Strategi 2026 är att Sveriges 20 största städer ska alla ha minst en dedikerad asfaltsslinga för rullsport på 1,5 km eller längre.

Ett viktigt delmål i Svenska Skidförbundets Strategi 2026 är att Sveriges 20 största städer ska ha minst en dedikerad asfaltsslinga för rullsport som är minst 1,5 km lång.

Med Österåker Golfklubbs asfaltslinga så tar de första steget i Stockholms län och kvalificerar Österåkers kommun. Vilken av Stockholms kommuner kommer härnäst?   

En del kommuner hänvisar till gång och cykelbanor, men även om de kan fungera väl för enstaka åkare så är det inte möjligt att t ex ett större antal rullskidåkare kan träna tillsammans utan att göra det otryggt både för sig själva och för gående, cyklister och mopedister som använder samma gång och cykelbana för att transportera sig från A till B. Ingen skidförening kan bedriva större barn- och ungdomsverksamhet eller vuxenverksamhet på rullskidor trafiksäkert utan dedikerad asfaltsslinga för rullsport. Punkt. 

Svenska Skidförbundet vill rikta en stor eloge och tack till Österåkers Golfklubb som har insikten i behovet av säker rullsport och som agerat därefter!

Är du intresserad av hur du utformar en trafiksäker asfaltsslinga för rullsport i din kommun, kontakta Svenska Skidförbundets anläggningskonsulent för längd- och rullskidor Jonas Braam på telefon 0733-223222 eller via mejl This is a mailto link.

Skribent: Jonas Braam
E-post: This is a mailto link

MAIN PARTNER

PREMIUM PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
SvSpel_SoMe_Spons_316x103.jpg
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info