Hoppa till sidans innehåll

Pistmaskinsutbildning med praktiskt fokus i Vålådalen

26 JAN 2021 12:29
En utbildning som verkligen innehåller praktiska moment. Så beskrivs ett samarbete mellan SSF, Peak Innovation och Latti Östlund vid Vålådalens Fjällstation när man nu lanserar utbildningen som riktar sig till medelerfarna pistmaskinsförare.
  • Uppdaterad: 26 JAN 2021 12:29

—Många pistmaskinsutbildningar för preparering av längdspår är väldigt fokuserade runt maskinens tekniska delar. Vi vill besvara alla praktiska frågor som pistmaskinsförare runtom i landet har, säger Jonas Braam som jobbar med längdanläggningar på skidförbundet.

Utbildningen hålls i Vålådalen där meriterade Latti Östlund ska delge sina tips i allt ifrån schaktning med bladet och fräshantering till spårsläpp i kurvor och byggnation av startområden.

—Som så mycket annat handlar din förmåga att köra pistmaskin om antalet timmar bakom spakarna. Under utbildningen vill vi ge den som har kommit igång med sin körning och känner sin maskin ett par intressanta nycklar som gör dig till en bättre pistmaskinsförare, säger Östlund.

Latti Östlund Pistmaskinsförare Vålådalen

Latti Östlund, kursledare av de praktiska momenten i den kommande pistmaskinsutbildningen

Utöver Latti Östlund och hans maskinspecifika kompetens så deltar Peak Innovation vid utbildningen.

—Vi har jobbat i många år med projektet Snö som bland annat handlar om hur vi bäst lagrar snö över sommarhalvåret. Under kursen kommer jag att hålla i ett par teoretiska föredrag och berätta mer om snökvalitet, meteorologisk påverkan på snö och hur man bäst skyddar den, säger elitskidåkaren och forskaren Erik Melin Söderström vid Peak Innovation.

Pistmaskinsutbildningen skulle ha startat i mitten av januari i år. Som följd av coronapandemins restriktioner flyttas de fysiska utbildningstillfällena i Vålådalen fram men i närtid kommer delar av Latti Östlunds råd att finnas tillgängliga i videoformat.

—När restriktionerna satte stopp för att samla grupper valde vi istället att, i ett litet sällskap, förlägga två dagar i Vålådalen och filma så många delmoment vi hann med. Filmerna börjar släppas under senare del av februari och ska ses som en inspiration för att komma och delta vid utbildningen, säger Jonas Braam.

Jonas Braam SSF, Latti Östlund Vålådalen och Jan Stala Peak Innovation

Jonas Braam SSF, Latti Östlund Vålådalen och Jan Stala Peak Innovation under inspelningen av tips och tricks för pistmaskinspreparering av längdspår

Pistmaskinsutbildningen får nu sin premiär under nästa säsong med tre inplanerade tillfällen, läs mer och anmäl dig redan nu i inbjudan Pistmaskinsutbildning 2021-22.

Vid frågor om pistmaskinsutbildningen eller vid andra anläggningsfrågor längd- och rullskidor, kontakta Svenska Skidförbundets anläggningskonsulent Jonas Braam via mejl This is a mailto link eller telefon 0733-223222

Skribent: Jonas Braam
E-post: This is a mailto link

MAIN PARTNER

PREMIUM PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info