Hoppa till sidans innehåll

Så här påverkar de nya riktlinjerna kommande längdskidtävlingar

03 MAR 2021 20:57
Per den 1 mars gäller nya riktlinjer för träning och tävling. Läs här om hur det påverkar det våra kommande tävlingar.

 
  • Skapad: 03 MAR 2021 20:57

Säsongen lider mot sitt slut och vi fortsätter att förhålla oss till de riktlinjer som FHM och RF kommunicerat. Per den 1 mars gäller striktare riktlinjer som påverkar kommande VW-cup i Gällivare och SM i Kalix.

Endast personer som ägnar sig åt yrkesmässig idrott på seniornivå tillåts tävla. Den nya startkvoten för de individuella tävlingarna i VW-Cup samt på SM är satta till 60 damer respektive 80 herrar.

– Det är betydligt fler aktiva herrar med FIS-kod än damer. Vi har i dag nästan dubbelt så många herrar som har max 100 i FIS punkter vilket indikerar en högre bredd på hela startfältet för herrarna. Detta är den huvudsakliga anledningen till att vi fördelar platserna på detta sätt, säger Karin Ersson, Nationell chef på Svenska Skidförbundet längd.

Arrangörerna kommer att ges möjlighet att ansöka om Wildcard för både seniorer och juniorer, antalet för dessa är inte fastställt men dessa kommer utöver den satta 60/80 kvoten.

Med hänvisning till att det inte är juridisk ålder som styr vilka som kan delta, utan den nivå personen tävlar/kvalar in på så är juniorer med FIS punkter välkomna att tävla både i Gällivare och Kalix så förtydligar Karin Ersson resonemanget;

– Många lagidrotter har flera juniorer som spelar i högsta ligan, som anses vara nationell seniornivå. Från vårt håll så sätter vi startkvoter för våra nationella tävlingar och har man den kapacitet (FIS poäng) som krävs så kan man tävla ovsett om man är junior, senior eller veteran.

För de kommande stafetterna som ska köras på SM i Kalix kommer förbundet att ta fram alternativa startkvoter som kommuniceras inom kort. SSF kommer även under v 10 att publicera riktlinjer för att ansöka om wild card.

Utöver våra seniortävlingar så påverkas tyvärr även samtliga barn-, ungdoms- och rena juniortävlingar som tills vidare är inställda, även på klubbnivå.

Observera att träning, som sker i enlighet med rådande riktlinjer i samhället, fortfarande tillåten och bör dessutom uppmuntras. Hitta på utmanande och roliga tävlingsliknande övningar som kompensation för inställda tävlingar.

 

Skribent: Ulrika Sterner
E-post: Adressen Gömd

MAIN PARTNER

PREMIUM PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info