Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll
Foto: Joakim Lagercrantz

Säsongspremiären för Smart Energy Cup genomförd

06 DEC 2021 15:34
Dubbelt Moa Lundgren var helgens stora utropstecken när Smart Energy Cup gjorde säsongspremiär i Bruksvallarna. Tävlingarna livesändes, precis som hela säsongen kommer göra, i Expressen och Bonnier Local News kanaler.
  • Uppdaterad: 06 DEC 2021 15:34

I ett vintrigt Bruksvallarna genomfördes under lördagen och söndagen premiärhelgen för årets Smart Energy Cup. Tävlingsserien fortsätter under vintern på ytterligare fyra orter och är starten för ett projekt som år 2026 ska landa i att cupen har sänkt utsläppen och genomförs klimatneutralt.

—Jättespännande att vara först ut av arrangörerna till Smart Energy Cup. Det kommer bli lärorikt att vara del av den här resan och få lära av de kompetenser som rekryteras in men också av andra arrangörer. Nu ska vi sänka utsläppen och öka medvetenheten, säger tävlingsledaren Magnus Myhr.

Sprinttävlingar i fristil inledde helgen med segrar till Åsarna och Borås genom Moa Lundgren och Karl-Johan Westberg. ”Enormt skönt” ropade Westberg över mållinjen och Lundgren var inne på samma resonemang.

—Det lossnade efter prolog och kvart. Jag kom loss över krönet, det passade att rycka får eftersom jag gillar att åka utför och pappa hade vallat bra, säger Lundgren efter målgång.

Snöfall under lördagen höll i sig under natten men med ett bra arbete från arrangören kunde söndagens distanstävlingar i klassisk stil avgöras i ett stabilt vinterföre. Formstarka Moa Lundgren gjorde precis som under lördagen när hon vann med ett par sekunders marginal till Piteås Sofia Henriksson.

På herrsidan kom mycket att handla om stakåkning eller fästvalla. Ett par åkare i toppen lyckades med stakåkning inte följa det tekniska regelverk som FIS har satt upp runt tävlingar i klassisk skidåkning. Segern tillföll den starkt avslutande Gustav Eriksson från Mora.

—Ett steg i rätt riktning, mycket bättre känsla än vid premiären i Gällivare. Jag hoppas lossnar att det lossnar ännu mer nu och såklart är det Världscup man drömmer om, säger Eriksson.

Smart Energy Cup fortsätter med tre dagars tävlande i Falun 7-9 januari. Hela säsongen följer du live i Expressen och Bonnier Local News kanaler.

Skribent: Mattias Bångman
E-post: Adressen Gömd

MAIN PARTNER

PREMIUM PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
SvSpel_SoMe_Spons_316x103.jpg
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info