Hoppa till sidans innehåll

Skidinnovation i Falun när damer och herrar ska tävla tillsammans

03 JUN 2021 09:44
I flera år har Falun uppfunnit nya tävlingsformat på nationell nivå. Nu blir man först ut i världscupen med damer och herrar i samma stafettlag när mixade stafetter tar plats på Svenska Skidspelens program.
  • Skapad: 03 JUN 2021 09:44

I februari välkomnas skideliten och förhoppningsvis de stora publikskarorna till Lugnets skidstadion för det 70e Svenska Skidspelen. Tradition i all ära men i år antas en ny riktning för skidåkningens framtid med premiär i Falun: mixad stafett ska genomföras med damer och herrar blandade i samma lag.
—Falun har en framåtlutad inställning inför utveckling och nytänkande så när frågan kom om mixade stafetter gav vi utan betänketid ett självklart ja. Det finns en tradition av att vara innovativ och att sikta lite högre, säger Ulrika Back Eriksson VD för Svenska Skidspelen.

Med den framåtlutade inställningen har Falun vid flera tillfällen tagit nya grepp och testat annorlunda tävlingsformat de senaste åren. Mixad stafett genomfördes på nationell seniornivå förra året och under den gångna vintern stod lika distanslängder för damer och herrar på programmet.

—Mixad stafett på nationell nivå var en succé. Fler klubbar kunde delta och lagsammanhållning stärkes när damer och herrar kämpade mot samma mållinje. Samtidigt var underhållningen stor med omkastningar i resultatlistorna och taktiska drag i laguppställningar, säger Johan Eriksson klubbledare i Falun/Borlänge SK.

Vid Svenska Skidspelen står Mixad stafett och Mixad sprintstafett på programmet. Fyra respektive två åkare utgör lagen i de två skilda tävlingsformaten med en könsfördelning om hälften damer och hälften herrar. Något även åkarna verkar se fram emot.
—Superkul att köra ihop med killarna. Dam- och herrlaget har haft del i varandras framgångar genom grym lagsammanhållning det senaste året så det kommer verkligen vara peppade lag som ställer sig på start tillsammans, säger Maja Dahlqvist.

Tävlingarna avgörs 13e mars, 2022. 

Skribent: Mattias Bångman
E-post: Adressen Gömd

MAIN PARTNER

PREMIUM PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info