Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Skidor hela livet när 18-åriga Marcus startade motionsgrupp

24 NOV 2021 12:39
Vill ni starta en grupp i er förening som behåller och rekryterar motionärer? Inspireras av unga Marcus Lords initiativ för en motionsgrupp och se vilka stöd SSF genom ”Skidor hela livet” kan hjälpa er förening med.
  • Uppdaterad: 24 NOV 2021 12:39

Marcus Lord är Täbykillen som såg att många skidkompisar valde att sluta gå till skidträningen när de gått ut högstadiet. Med det som ett av motiven valde han att starta satsningen Vasagruppen som länge har diskuterats inom Täby IS.

—Nu driver jag en motionsgrupp och vårt mål är att främja ett livslångt skidintresse. Alltför många ungdomar som går ut högstadiet väljer mellan att elitsatsa vid ett skidgymnasium eller att släppa skidåkningen helt. Här vill jag och Täby IS erbjuda ett alternativ för skidåkare i alla åldrar, vårt fokus ligger vid att ha roligt på träningen istället för att det i första hand ska handla om prestation.

Vasagruppen kallas satsningen vars namn spelar på meningenVarAktivSlutaAldrig. På Täby IS hemsida står det att Vasagruppen riktar sig till dig som vill ha en utmanade träning men som kanske inte är så intresserad av att tävla på elitnivå. Marcus Lord ser främst två typer av åkare som har hittat till den nystartade gruppen.

—Det är de unga som vill fortsätta på en mer avslappnad nivå efter högstadiet och det är föräldrar som vill passa på att träna samtidigt som deras barn går i sina träningar.

Marcus Lord har åkt skidor i Täby IS sedan han var 14 år och hunnit gå flera av skidförbundets ledarutbildningar. Utöver de tre träningar han håller i varje vecka med Vasagruppen tränar han skidskyttar och är också engagerad i skolans föreningsliv.

Vad får du personligen ut av att engagera dig på det här sättet?

—Det ger mycket, det är ett positivt klimat och man får uppskattning. Personligen utvecklas jag väldigt mycket av rollen som ledare också, det blir otroligt mycket enklare att hålla i föreläsningar och sådant i skolan när jag är så van att leda och instruera. Jag rekommenderar alla att prova på att hålla i en träning.

Bidrag för Skidor hela livet aktivitet

Svenska Skidförbundet erbjuder föreningar anslutna till Svenska Skidförbundet att söka bidrag för aktiviteter inom längdåkning, riktade till målgruppen vuxna över 25 år. För målgruppen under 25 år finns Idrottslyftet.

Kriterier för bidraget är:

• Riktar sig till målgruppen personer över 25 år.

• Breddar eller utvecklar en verksamhet eller ett arrangemang.

• Ökar rörelseglädje.

• Behålla motionärer inom längdskidor.

• Långsiktig förmåga att attrahera nya medlemmar.

Bidragen fördelas från en begränsad pott så SSF väljer ut de ansökningar där bidragen anses göra störst skillnad.

Ansökan ska innehålla:

• Föreningens namn

• Kontaktperson för aktiviteten

• En enklare aktivitetsbeskrivning med budget samt vilka kostnader som bidraget avser att täcka.

• När aktiviteten ska ske.

Ansökan skickas eller mejlas senast 5 december 2021 till: Svenska Skidförbundet Annika Zell Riksskidstadion 791 19 Falun E-post: This is a mailto link

Återrapportering Den eller de som tilldelas bidraget ska redovisa en skriven rapport, kompletterad med bilder och/eller film, för att kunna sprida som goda exempel på Svenska Skidförbundets webbplats skidor.com. Rapport ska ske innan bidraget betalas ut.

För inspiration till aktiviteter Besök www.skidor.com/skidorhelalivet och välj rubriken Goda exempel.

Skribent: Mattias Bångman
E-post: Adressen Gömd

MAIN PARTNER

PREMIUM PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
SvSpel_SoMe_Spons_316x103.jpg
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info