Hoppa till sidans innehåll

Snölekplatsen vinterns sandlåda

26 MAR 2021 16:24
Gör som på sommaren, fast med snö istället för med sand - skapa en snölekplats fylld med spadar, hinkar och leksaker som lockar till skapande och lek i snön. Det kan vara ett första steg för barnet till Skidor hela Livet!
  • Uppdaterad: 26 MAR 2021 16:24

I Kimstad GoIF Skidcenter utanför Norrköping har man i vinter haft premiär för en snölekplats – ett inhägnat område vid skidstadion där man som barn kan vara kreativ och skapa i snö med hink och spade, schakta och frakta snö med pistmaskin, lastare och lastbil eller bygga bobbanor och tävla vem som får sin bob fortast, längst eller snyggast nedför snöberget. Som en sommarsandlåda fast i snö helt enkelt.

Kreativitet och nöje i snölekplatsen
Snölekplatsen väcker kreativiteten

Syftet och tanken med snölekplatsen var dels att ge de allra minsta en chans att få älska snö på sina villkor genom sin egen nyfikenhet och kreativitet, dels att skapa ett nöje för de barn som för stunden tappat suget för skidåkning och behöver en stunds paus medan syskon och föräldrar fortsatt åker skidor i skidspåren runt stadion.

- Det var ju både bra och mindre bra... det var ju inga barn vid samlingen av Skidkul, alla var ju upptagna att leka i snölekplatsen, säger Skidkulsledaren Niklas Alexandersson med glimten i ögat efter premiäröppningen.  

Kreativitet och snöglädje
Var är alla barn på skidor? Upptagna i snölekplatsen...

Syftet uppfylldes direkt och dagen efter premiären kom hela familjer till skidstadion inklusive småsyskon som normalt annars stannat hemma. Men nu fanns det ju något extra roligt att göra på skidstadion. Kanske blev det lite skidåkning och pulka den dagen också, kanske inte. Med snölekplatsen har familjer spenderat timmar på snö tillsammans, där skidåkning varvats med snölek så att orken och gnistan bestått hela dagen. 

Detaljerna är avgörande

En stor snölekplats är ju självklart önskvärt, men även om själva snölekområdet kan vara anspråkningslöst i sig så kan en inspirerande och inbjudande miljö skapas genom detaljerna och genom att kontinuerligt hålla en fin ordning i snölekplatsen.

Redo för lek!
Redo för snölek

Att kosta på en bra inhägnad, leksaker och snöverktyg i god kvalitet och i kulörta glada färger är väl investerade pengar som kan lyfta en snöhög till något som bara fantasin sätter gränser för. Lastare i rosa och i grönt kan fylla de röda och blå lastbilsflaken med snö som transporteras till pistmaskinen som står redo att pista ut bobbanor för minibobarna som väntar på att få tävla nedför snöhögen. Eller varför inte gräva ut ett stall för hästar, kor och grisar så att de kan ta skydd för dinosaurierna som lurar bakom krönet. Eller kan man bygga ett slott á la Elsa och Anna som i filmen Frost med hjälp av hinkar och spadar? 

Snölastare och snölastbilar
Snölastare och snölastbilar för snötransport

Pistmaskiner en självklar del av snölekplatsen
Pistmaskiner en självklar del i en snölekplats

Vem kan åka snabbast, längst eller mest svängigt nedför snöberget?
Vem bygger den bana som ger snabbast, längst eller mest kurviga väg för snöboben?


Djuren måste ju också få vara med i snön!

210222-Snölek Kimstad GoIF Skidcenter-snöverktyg-JONAS BRAAM-500-298.jpg
Spadar och hinkar av olika storlekar för stora som små byggen

Inhägnaden kan göras med ett lågt och tätt nät så att området får en tydlig gräns men ända känns öppet och luftigt, även ett litet barn ser över nätet. Nätet håller dessutom alla leksaker på plats inom området, vilket pistmaskinsföraren nog är tacksam för!

Man blir stark av lek
Man blir stark av lek

Genom att på skidstadion både ha ett aktivitetsområdet  och en snölekplats ges barnen en chans att älska snö samtidigt som det sår en nyfikenhet på de som åker skidor runtomkring och att själv sätta på sig skidor och susa fram över snön. 

Inspirerande miljö sida vid sida
Inspirerande snö- och skidmiljö sida vid sida

Vill du ha råd och tips kring snölekplats och skidaktivitetsområde? Kontakta anläggningskonsulent Jonas Braam på telefon 0733-223222 eller mejl This is a mailto link

Skribent: Jonas Braam
E-post: This is a mailto link

MAIN PARTNER

PREMIUM PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info