Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll
Foto: Eric Boström, MSF

Stafettglädje i Bergeforsen med Valla lika

21 DEC 2021 08:00
Utrustning och vallning är en del av längdskidåkningen, en del där vi alla behöver hjälpas åt för att avdramatisera, förenkla och samarbeta för att ge så många som möjligt chansen att utvecklas och trivas inom sporten!
  • Uppdaterad: 20 DEC 2021 14:42

Ett lysande exempel från skidsverige är Bergeforsens nyligen genomförda Ahlavents Luciastafett. Tävlingen, som utgjorde säsongspremiär i Medelpads skiddistrikt, samlade närmare 100 (!) stycken tvåmannalag i åldrarna mellan 9 och 20 år.

Fredrik Öhrn från arrangerande Bergeforsens SK berättar om bakgrunden till årets nyhet och koncept ”Valla lika” på Luciastafetten:

- Vår förenings mål och grundtanke är att ungdomar ska åka skidor så länge som möjligt, så många som möjligt. Det ska vara enkelt att bedriva idrotten. Skidåkning ska vara hållbart både ekonomiskt och miljömässigt. Bergeforsens SK och Medelpads skidförbund värnar om fluorfri vallning på samtliga nivåer. Fredrik fortsätter:

- Ur det engagemanget införde föreningen som första skidförening i distriktet ett ”valla lika” koncept för samtliga deltagare på Luciastafetten. Tillsammans och tack vare våra tävlingssponsorer valde vi att växla in ett enkelt arbetssätt, ta bort onödig stress och ge alla deltagare samma förutsättningar under tävling.

Arrangören satte upp en gemensam vallastation. I praktiken innebar det att de aktiva lämnade in sina tävlingsskidor innan start och får dem vallade av arrangören. Processen hölls enkel: arrangörens vallare tar emot skidorna, lägger på flytande fluorfri valla, borstar skidorna, och lämnar dem till åkaren som då är redo för start! Totalt sex personer arbetade i vallastationen. Skidorna var märkta med namn och klass av deltagarna inför tävlingen.

Hur blev då resultatet? Fredrik berättar om upplevelserna vid vallastationen:

- Vi som arrangörer möttes för det första av stor nyfikenhet från både deltagare, föräldrar och ledare. Samtliga jag pratade med var positiva och tacksamma. ”Varför har vi inte gjort detta tidigare? Vad roligt, vi gör det enkelt och alla tillsammans!” var några av kommentarerna. Bland det finaste jag hörde var ”Nu hann vi äta middag tillsammans i familjen innan tävlingen
Min reflektion var att deltagare, ledare och föräldrar på alla nivåer var positiva, summerar Fredrik.

Tävlingen lockade samtliga föreningar i Medelpad men även en del långväga gäster från andra distrikt.
Medelpads skidförbund står bakom initiativet Valla lika och hoppas att fler föreningar ska arrangera liknande event i vinter. Planer finns redan för en tävling i början på det nya året.

Vill er förening eller distrikt dela era goda exempel från tävlingsverksamhet?

Kontakta Jenny Limby, Svenska skidförbundet: This is a mailto link

Skribent: Anna Norman
E-post: Adressen Gömd

MAIN PARTNER

PREMIUM PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
SvSpel_SoMe_Spons_316x103.jpg
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info